Očajni suprug

Ljubomorna je na moje kolegice, bjesni ako joj odmah ne odgovorim na poruku, pregledava mi mobitel... Ubija me to!

Lifestyle03.07.23, 20:15h

Ljubomorna je na moje kolegice, bjesni ako joj odmah ne odgovorim na poruku, pregledava mi mobitel... Ubija me to!
Možda mislite da nije u redu niti fer da vaša partnerica ima takve osjećaje, možda sebe vidite kao posve nevinog u svemu tome i osjećate da vas se kritizira za nešto što niste učinili. Međutim...

 

 

 

"Pet godina sam u braku sa suprugom koju volim, i s kojom imam dvoje divne djece, no brine me njezina stalna ljubomora. Stalno se moram opravdavati i braniti, ali to jednostavno nije dovoljno. Smeta je svaki moj razgovor s bilo kojom ženskom osobom, ljubomorna je na moje kolegice, bjesni ako joj odmah ne odgovorim na poruku, a mislim i da mi pregledava mobitel. To me ubija i udaljuje od nje, i bojim se da bi moglo uništiti naš brak, a to ne želim. Što da učinim kako bih zaustavio te njezine ljubomorne ispade i sumnje?"


Nikola, Zadar

 

Ljubomora je normalna emocija koja se javlja kad se netko osjeća nesigurno kad je u pitanju veza. Svatko u nekom trenutku u životu može osjećati ljubomoru u vezi, no problem nastaje kad ljubomora iz zdrave i normalne emocije preraste u nezdravu i iracionalnu, koja može uništiti vezu. Ljubomora je prije svega strah od gubitka osobe ili veze do koje nam je stalo. Često je u podlozi strah da će nas osoba do koje nam je stalo napustiti, strah od razdvajanja, strah da nam netko ne "otme" voljenu osobu, piše Živim.hr.

 

Za ljubomoru je potrebno dvoje


Problem nastaje kad ljubomora postane patološka, odnosno kad je počinjemo osjećati bez ikakva stvarnog povoda, kad u glavi konstruiramo scenarije koji nemaju veze sa stvarnošću. Patološki ljubomorna osoba zapravo pati jer živi u stalnoj sumnji, tjeskobi i strahu te pokušava držati sve pod kontrolom, a riješiti problem ljubomore kad ona poprimi takve razmjere nije lako, ali je moguće. Kao prvo, nemojte misliti da će ljubomora vašeg partnera ili partnerice proći ili se ublažiti sama od sebe, a da se s njom direktno ne pozabavite. Potrebno ju je osvijestiti i uložiti mnogo truda u to da je zajednički nadiđete.


- O ljubomori često razmišljamo kao o problemu jedne osobe - one koja je ljubomorna. No, ljubomora je problem dvije osobe, jer ste vi fokus ili meta ljubomore vaše partnerice (ili partnera). Možda mislite da nije u redu niti fer da vaša partnerica ima takve osjećaje, možda sebe vidite kao posve nevinog u svemu tome i osjećate da vas se kritizira za nešto što niste učinili. Logično je da se onda osjećate frustrirano i povrijeđeno zbog ljubomore vaše partnerice. No, bilo bi dobro da vi i vaša partnerica zajedno razmislite i porazgovarate o tome kako da pronađete način kako zajedno možete izgraditi povjerenje - kaže dr. Robert L. Leahy, psiholog i direktor Američkog instituta za kognitivnu terapiju te autor knjige "The Jealousy Cure".


Možda ipak niste tako "nevini"


Kad vaš partner iskaže svoju ljubomoru, vaša prva reakcija je vjerojatno to da zauzimate obrambeni stav, što je vrlo često slučaj. Tada možda kažete nešto poput "Nisam ništa učinio", "Nemaš razloga biti ljubomorna", "Trebala bi imati povjerenja u mene", ili čak u ljutnji kažete i nešto grublje poput "Ti nemaš uopće samopouzdanja", "Tvoja ljubomora je tvoj problem, nemoj me s tim stalno gnjaviti". No, takve reakcije su kontraproduktivne.


- Ako ljubomora dolazi od osobe koja osjeća da je veza do koje joj je stalo u opasnosti, kritizirajući je zbog njezinih osjećaja samo ćete u njoj povećati osjećaj da je vaša veza ugrožena. Da, možda i jeste "nevini", ali kritiziranje partnerice i izražavanje prezira prema njoj zbog njezinih osjećaja samo će pojačati njezinu ljubomoru - pojašnjava dr. Leahy..


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!