VIDEO/ O ponašanju pacijenata

Dr. Solaković objašnjava: Kažete li doktoru da dva puta mjesečno vodite ljubav, zaključit će da ste ko kurjak!

Lifestyle29.06.23, 11:13h

Dr. Solaković objašnjava: Kažete li doktoru da dva puta mjesečno vodite ljubav, zaključit će da ste ko kurjak!
Kada dođete kod doktora, oni vas gledaju kao detektiv i traži od vas podatke koji se tiču vašeg zdravlja, ali posmatra kao detektiv, kaže dr. Solaković

 

 

Doktor Emir Solaković, kardiovaskularni hirurg, u emisiji Hayat TV-a posvećenoj zdravlju, govorio je i o odnosu pacijenta i doktora. Kako se vi kao pacijent trebate ponašati prema doktoru, šta da mu pričate, na što da ukazujete.

 

Savjetuje da u razgoviru s doktorima budete što kraći jer, siguran je, tako ćete prije doći do dijagnoze i biti izliječeni.

 

-Mislite li vi kada odete doktoru da imate dobru komunikaciju s njim? Kada dođete kod doktora, oni vas gledaju kao detektiv i traži od vas podatke koji se tiču vašeg zdravlja, ali posmatra kao detektiv. Sigurno imate auto, i kada dođete automehaničaru objašnjavate mu kvar. I on kao i doktor traži dijagnozu kako bi ga popravio.

 

Kada idete doktoru vodite nekog najbližeg sa sobom. Prije toga se dogovorite šta ćete pričati da se ne posvađate kod doktora jer ne govorite isto. Kada vas doktor nešto pita, tačno odgovarajte i konkretno, a ne da pričate o drugim stvarima: maca mi se omacila, ovo sam radio prije 20 godina… Ponesite sa sobom lijekove koje koristite, sva otpusna pisma ako ste bili u bolnici, mišljenja specijalista… Morate znati da u glavi doktora sve što vi kažete da to je duplo. Zašto? Pacijenta kada nešto pitate stid ga je reći istinu. I zato u glavama doktora je to dva puta više.

 

Doktor vas pita koliko pušite cigarete? Vi kažete par. U njegovoj glavi je odmah kutija. Pita vas koliko vodite ljubav? Vi ćete reći dva puta mjesečno. On će misliti jedanput godišnje kao kurjak. Što kraće razgovarajte sa doktorom i prije ćete doći do dijagnoze – savjet je doktora Solakovića.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još