ZAKUHALO SE ZBOG SARTR-A

Dodikova Gorica poziva na progon sarajevskih glumaca: 'Se*e mi se od toga da umjetnost ne poznaje granice i vjeru...'

Kultura09.06.23, 21:45h

Dodikova Gorica poziva na progon sarajevskih glumaca: 'Se*e mi se od toga da umjetnost ne poznaje granice i vjeru...'
Kad je skandal procurio u javnost, ponovo se oglasila Dodikova kći, ovoga puta objavom punom uvreda i prostota. Ljuta jer njena prvotna objava nije dobila potporu koju je očekivala, sada je javnost u Banjoj Luci optužila da "šuti kao p..." i čeka da se koplja slome na nekome "tko smije iznijeti svoje"

 

 

Kći čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika pozvala je na progon sarajevskih glumaca (SARTR) koji su došli na gostovanje s nagrađivanom predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda", nastalom po tekstu hrvatskog pisca Ivora Martinića, piše Index.hr.

 


SARTR je u Banju Luku pozvan kako bi tamo sudjelovao na regionalnom kazališnom festivalu Teatar fest, a Gorici Dodik zasmetalo je što sarajevsko kazalište uopće dolazi na taj festival.


Predstavu "Moj sin samo malo sporije hoda" ove je sezone u Sarajevu postavio hrvatski redatelj Ivan Plazibat, a ranije je gostovala na Marulićevim danima u Splitu te na 28. izdanju riječkih Malih scena, gdje je dobila tri nagrade.


"Hoće li doći u Banju Luku s ratnim zastavama?"


U nedjelju SARTR s ovom predstavom gostuje i u zagrebačkom Kerempuhu na Danima satire Fadila Hadžića. Gorica Dodik nije komentirala predstavu, ali je ustvrdila kako je samo postojanje SARTR-a provokacija usmjerena protiv Srba.


- Dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, Narodno kazalište Republike Srpske na Teatar fest poziva Sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL s ratnim zastavama? - napisala je Dodik u prvoj objavi.


Odmah nakon toga entitetski javni servis RTRS, koji je pod izravnom Dodikovom kontrolom i služi kao glasilo njegovog režima, uskratio je medijsko pokroviteljstvo Teatar festu.


U obrazloženju objavljenom u petak ponovili su gotovo identičnu argumentaciju koju je koristila Gorica Dodik. Naveli su kako im je neprihvatljivo gostovanje SARTR-a u Banjoj Luci jer je riječ o kazalištu utemeljenom 1992. godine, odnosno, kako je navedeno na mrežnoj stranici kazališta, u razdoblju opsade Sarajeva, i to kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.


Na RTRS-u smatraju kako SARTR zapravo tim opisom aludira na srpsku agresiju pa im je to poslužilo kao opravdanje da bojkotiraju festival.


Vrijeđala i prostačila


Kad je skandal procurio u javnost, ponovo se oglasila Dodikova kći, ovoga puta objavom punom uvreda i prostota.


Ljuta jer njena prvotna objava nije dobila potporu koju je očekivala, sada je javnost u Banjoj Luci optužila da "šuti kao p..." i čeka da se koplja slome na nekome "tko smije iznijeti svoje".


- Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice itekako postoje - napisala je kći predsjednika Republike Srpske.


Ravnateljica SARTR-a Maja Salkić odbila je komentirati ove poruke.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 143

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još