ŠTETA PORUČIO

'U KS će svaka raskrsnica biti opremljena radarima, identifikovane crne tačke'

Front09.06.23, 11:55h

'U KS će svaka raskrsnica biti opremljena radarima, identifikovane crne tačke'
- Neke stvari ćemo pokrenuti samostalno u KS kako bi pružili sigurnost u saobraćaju i svim građanima u KS – zaključio je Šteta

 

 

Ministar saobraćaja u KS, Adnan Šteta na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo naveo je kako je za nekoliko stvari potreban adekvatan Zakon o javnom prijevozu, prenosi, Hayat.

 

Time bi se manje koristila lična prevozna sredstva. Bilježimo veći rast broja putnika u javnom prijevozu što znači da bismo kroz obnovu voznog parka, vratili veći broj građana u javni prijevoz. Također, i u Željeznicama FBiH smo ljude prebacili u javni prijevoz linijom koju imamo. Svi su diskutovali o primjeni brzine, smanjene, što su EU norme, dosta nas ovdje koji sjedi ne zna da je smanjnje brzine već na snazi. Sve je to prema EU regulativama i zaštiti i sigurnosti saobraćaja. Zajedno ćemo raditi na svim projektima, izgradnji saobraćajnica, pješačkih prelaza. Svaka raskrsnica će biti opremljena radarima. Jako je bitno reći da ćemo uz potencijalno manju brzinu ili istu doci brže – smatra Šteta.


Dodaje kako se radi i na detekciji opasnih mjesta gdje je identifikovano 16 tzv. crnih tačaka.

 

Izrada 10 primarnih projekata je u cilju da imamo što bolja saobraćajna rješenja i smanjenje saobraćajnih nesreća. Tri kriterija za detekcije jeste da se desilo šest ili više saobraćajnih nesreća sa povrijeđenim osobama na tim mjestima. Sa ovom studijom ne zavrsavamo zadatke. Studija će se raditi kontinuirano svake godine. Neke stvari ćemo pokrenuti samostalno u KS kako bi pružili sigurnost u saobraćaju i svim građanima u KS – zaključio je Šteta.


Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije KS istakao je kako je u prvom dijelu uprava policije sačinila u mjerama i radnjama na rasvjetljavanju i dokumentovanju djela od 26.05.


Identifikovali smo počinioca, lišili slobode, predali Tužilaštvu. I dalje preduzimamo radnje kako bi se događaj rasvjetlio i kako bismo iz ovog mogli prevenirati buduće slične događaje. Uprava policije je učestvovala u predlaganju mjera. U trećem dijelu imate šta je i kako policija djelovala, koje mjere preduzimaju sa vanredne sjednice. Uprava policije je iznijela poteškoće s kojima se susreće i ako ne promijenimo set zakona i dalje ćemo imati građane koji ne plaćaju kazne – upozorio je.
Tvrdi kako je potrebno provesti jedinstveno rješenje kako bi građanima bio osiguran ambijent življenja.

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još