optužio medije i tužioce da vrše linč

Tužilaštvo BiH reagovalo na tvrdnje sudije Perića: 'Odbacujemo neutemeljene optužbe'

Hronika08.06.23, 20:03h

Tužilaštvo BiH reagovalo na tvrdnje sudije Perića: 'Odbacujemo neutemeljene optužbe'
Protiv Perića je već Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu i to zbog iznošenja izdvojenog mišljenja u predmetu ‘Respiratori’.

 

 

 Tužilaštvo Bosne i Hercegovine reagiralo je na današnje istupe sudije Suda BiH Branka Perića.

 

U svom je istupu Perić “optužio medije i tužioce da vrše linč nad njim. Ustvrdio je da je protiv njega otvoren krivični predmet u Tužilaštvu BiH.

 

Protiv Perića je već Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu i to zbog iznošenja izdvojenog mišljenja u predmetu ‘Respiratori’.

 

 

- Iznošenje bilo kakvih neosnovanih i proizvoljnih optužbi prema tužiocima nije u skladu sa sudijskom etikom te sudija Perić, ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitim postupanjima tužilaca, ista može prijaviti Uredu disciplinskog tužioca.

 

Takođe smatramo neprimjerenim istupanje sudije koje se referira na još uvijek aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani.

 

Odbacujemo bilo kakve neosnovane optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti UDT-u, kao i nadležnim institucijama.

 

Na ovaj način se ne može graditi povjerenje javnosti u vladavinu prava i smatramo da Ured disciplinskog tužioca može cijeniti pravilnost postupanja svih nosilaca tužilačkih i sudijskih funkcija u Bosni i Hercegovini.

 

U Tužilaštvu BiH zaprimljena je anonimna prijava koja se odnosi na određena postupanja sudije Perića, te je podnesak putem TCMS sistema dat u rad tužiocu koji će provjeriti osnovanost navoda iz prijave.

 

Tužilaštvo BiH svakodnevno na ovaj način zaprima barem nekoliko prijava koje su potpisane ili anonimne i sa svim se postupa jednako, jer bi bilo nezakonito oglušiti se na podneske kojima se prijavljuju nezakonita postupanja, a takođe svi podnosioci moraju znati da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još