Nastavak sukoba

Širi se lista: Zabranjeno pušenje tuži RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića - profitiraju bez dozvole autora!

Kultura06.06.23, 12:32h

Širi se lista: Zabranjeno pušenje tuži RTS, Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića - profitiraju bez dozvole autora!
Iz Zabranjenog Pušenja tvrde da RTS, Nele Karajlić i Stefan Milenković ostvaruju finansijsku dobit kršeći autorska prava

 

 

Bend Zabranjeno pušenje i njen frontman Sejo Sexon tužit će Radioteleviziju Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića, zbog, kako je navedeno u njihovom saopćenju kršenja i zloupotrebe autorskih prava.

 

- Ovim putem obavještavamo javnost da uprkos činjenici što je prije nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Sejo Sexon ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svjedočimo njihovom kršenju - navodi se u saopćenju, te dodaju da je jutros  podnešena tužba Višem sudu u Beogradu

 

- Naime, 21.6.2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom "Rock el Clasico". Pritom su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli sljedeće pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il' bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka - navode iz  Zabranjenog Pušenja, te dodaju:

 

- Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo. Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubu.

 

Pregledom snimke može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su sudjelovali u realizaciji snimke, od izvođača, tehničara, kamermana... Jedini koji nigdje nije spomenut je upravo Sejo Sexon, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta.

 

Isto tako sa žaljenjem moramo konstatirati da ovo nije izdvojen primjer i da pjesama Seje Sexona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obavještenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jednu od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašteno prodaje i koristi autorsko djelo, možete pogledati i na YouTube kanalu televizije "Nova S".

 

Ta se snimka također monetizira i njenim se emitiranjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašteno ostvaruje financijski prihod.

 

Ovim putem apeliramo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko djelo Seje Sexona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pjesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti.

 

Tim su se putem javnost i mediji i do sad mogli uvjeriti u istinitost naših tvrdnji. Za sada grupa Zabranjeno pušenje osim gore navedene tužbe neće podizati nove, ali isto tako, nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlaštenog korištenja autorskog djela nastavi, svaki pojedini slučaj bit će proslijeđen našim advokatima na postupanje.

 

Također upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inozemstvu da ćemo poduzeti pravne mjere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih djela registriranih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

 

Grupa Zabranjeno pušenje će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je i navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe - zaključuju u saopćenju.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još