otpočela saradnja

BKC i Kluba ljubitelja 7. umjetnosti: Čuvamo bh. kinematografiju, želimo da Kinoteka BiH, Ljetno kino i kino Bosna ostanu aktivni!

Kultura05.06.23, 14:03h

BKC i Kluba ljubitelja 7. umjetnosti: Čuvamo  bh. kinematografiju, želimo da Kinoteka BiH, Ljetno kino i kino Bosna ostanu aktivni!
Uskoro će kino Bosna biti osposobljen za projekcije filmova, a prva premijera dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki, autora Bojana ilipovića u produkciji Fist, bit će u julu u okviru festivala "Baščaršijske noći“

 

 


Direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Jasmin Duraković i predsjednica Udruženja "Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović potpisali su danas Protokol o saradnji s ciljem očuvanja historije bosanskohercegovačke kinematografije.


Te dvije institucije kulture, potpisanim Protokolom o saradnji, namjeravaju pokrenuti aktivnosti u oblasti filmske kulture i umjetnosti. Projekti BKC-a će biti realizirani i u Kinu "Bosna".


- Ovo je jedan od prioriteta kulturne politike u gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. To je tradicija naše kinematografije, filmske kulture. Zato je bitno da i Kinoteka BiH, Ljetno kino i kino 'Bosna' zadrže djelatnost kojom su se oduvijek bavili – kazao je Duraković u izjavi za Fenu.


On je pojasnio da je BKC pravni sljedbenik dijela kompleksa Ljetnjeg kina, kina "Bosna“ i Kinoteke BiH, koji se obnavljaju uz podršku Općine Centar, a čitav kompleks je dio bh. kinematografije.


Naime, kultno kino u Sarajevu "1. Maj“, koje je danas nosi naziv "Bosna“, najstarije je kino u BiH. Tu je prikazan i prvi film "Major Bauk“ režisera Nikole Popoviča 1951. godine.


Predsjednica Udruženja "Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović, dugogodišnji borac za opstanak kina "Bosna“, izrazila je zadovoljstvo potpisanim Protokolom o saradnji. Zajednički projekti koje će raditi oživjet će prostor, ne samo filmovima, nego i ljubiteljima filma.


Istakla je da kino "Bosna“ čuva historiju bh. kinematografije, a u malom, autentičnom kinu, muzeju sa retro izgledom, čuva se dah prošlosti slavnih glumaca, režisera, muzičara, književnika, pjesnika, pjevača Sarajeva i Bosne i Hercegovine.


Uskoro će kino Bosna biti osposobljen za projekcije filmova, a prva premijera dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki, autora Bojana Filipovića u produkciji Fist, bit će u julu u okviru festivala "Baščaršijske noći“.


(FENA/jk/fotoFENA)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!