VIDEO/ sve usamljeniji

Glas Amerike 'secira' Bakira Izetbegovića: Ostaje li lider SDA bez saveznika na međunarodnoj sceni?

Front01.06.23, 07:52h

Glas Amerike 'secira' Bakira Izetbegovića: Ostaje li lider SDA bez saveznika na međunarodnoj sceni?
Za razliku od Izetbegovića, Čovića podržava NATO i članica EU – Hrvatska, a Dodik je izgradio odnose sa Mađarskom koja ga štiti od EU pritiska. Izetbegović je usamljen na međunarodnom planu, a sve više je usamljen i u samoj BiH - navodi se u prilogu


 


Glas Amerike objavljuje snimak u kome secira značajne elemente aktuelne (i višegodišnje) politike Stranke demokratske akcije (SDA), koju predvodi Bakir Izetbegović.


Oni u prilogu ukazaju kako Bakir Izetbegović za odlazak u opoziciju optužuju strance, dok visoki predstavnik Christian Schmidt to negira i tvrdi da je SDA izgubila predsjadničke izbore 2. oktobra bez umiješanosti OHR-a.


Navode da Bakir Izetbegović nema mnogo saveznika na međunarodnoj sceni.


- Tokom osam godina kao član Predsjedništva, nije se nijednom pojavio u Vašingtonu. Time je poslao poruku da mu SAD nisu prioritet, iako su doprinijele stvaranju ključnih državnih institucija poput OSA-e i Oružanih snaga BiH, uvele sankcije Miloradu Dodiku, Marinku Čavari i drugima za opstrukcionizam i narušavanje Daytona, te obučavaju i opremaju Oružane snage BiH - navode iz Glasa Amerike.


Glas Amerike ističe i da se Bakir Izetbegović u svom političkom djelovanju ipak više usmjerio na Tursku.

 

- Iako je Erdogan bio kum na svadbi Izetbegovićeve kćerke, Turska nije uvodila sankcije, nije usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, niti se zalagala za jačanje institucija BiH.


Ističu da Erdogan ima dobre odnose i sa Dodikom i da će Turska najvjerovatnije poslati Bayraktar Srbiji.


- Za razliku od Izetbegovića, Čovića podržava NATO i članica EU – Hrvatska, a Dodik je izgradio odnose sa Mađarskom koja ga štiti od EU pritiska. Izetbegović je usamljen na međunarodnom planu, a sve više je usamljen i u samoj BiH. Članovi napuštaju SDA, a sve manje je prilika za stvaranje koalicija - navodi se, između ostaloga, u prilogu Glasa Amerike, koji možte pogledatu i nastavku:

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 75

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još