POSTOJI BOLJA ALTERNATIVA

Evo zašto nikako ne treba da palite pokošenu travu ili opalo lišće iz dvorišta

Lifestyle30.05.23, 11:52h

Evo zašto nikako ne treba da palite pokošenu travu ili opalo lišće iz dvorišta
Vrtlarenje predstavlja mnogo stvari različitih ljudima. Nekima je to pronalazak smiraja u prirodi, nekima šansa da se dive nečemu što su sami uzgojili. Za svakog vrtlara koji puši postoje bolje alternative od sagorijevanja

 

 


Bez obzira da li imate ogroman vrt ili maleni patio, briga o njemu može osigurati prijeko potrebni mir i spokojstvo, dok balansiramo pretrpani kalendar obaveza.

 


Kao što svaki vrsni vrtlar zna, život biljaka počinje iz zemlje: kvalitetno tlo je ključno za rast sadnica, raskošan cvijet i zdrave listove. Kvalitetno tlo sadrži život - jedan gram (otprilike četvrtina supene kašike) tla može sadržavati do 10 milijardi organizama. U istinski lijepo zacrtanom krugu, dekompostiranje ostataka biljaka iz vrta je gorivo za narednju sezonu rasta. U težnji ka samoodrživosti, osobe koje slijede green inicijative kunu se da je kompost ostataka iz kuhinje i vrta super hrana za biljke u njihovim vrtovima.


Kompostiranje je svjestan izbor iz brojnih razloga. Korisno je za biljke, kao i za životnu sredinu. Pomaže u smanjenju otpada, a zauzvrat doprinosi smanjenju emisije metana i karbon dioksida do koje dolazi tretiranjem otpada. Dodatno, tlo koje je tretirano kompostom treba manje navodnjavanja i nije mu potrebno umjetno gnojivo.


Kompostiranje je, takođe, daleko bolja opcija od spaljivanja lišća i otpada iz vrta. Kada palimo otpad iz vrta, ne samo da žrtvujemo nutritivnu vrijednost, već i stvaramo dim. Miris je neprijatan za nas i naše komšije, a sagorijevanje organskog materijala proizvodi mnoge štetne i manje štetne tvari, u vrtu ili negdje drugdje.


Možda niste znali, no to se odnosi i na sagorijevanje duhana u cigaretama. Kada se zapali cigareta, otpušta se više od šest hiljada tvari od kojih stručnjaci mnoge smatraju štetnim. Udisanje ovih visokih nivoa štetnih tvari iz dima cigarete primarni je uzročnik oboljenja povezanih sa pušenjem.


Uvijek je najbolji izbor nikada ne početi pušiti, a ako pušite, ostaviti duhan i nikotin u potpunosti. Stvarnost je da mnogi to neće učiniti. Za one koji bi inače nastavili pušiti, bezdimne alternative koje ne sagorijevaju duhan mogu značajno smanjiti štetu eliminiranjem procesa sagorijevanja. Ovi proizvodi nisu bez rizika i otpuštaju nikotin, koji izaziva ovisnost, no bolji su izbor od nastavka pušenja.


Vrtlarenje predstavlja mnogo stvari različitih ljudima. Nekima je to pronalazak smiraja u prirodi, nekima šansa da se dive nečemu što su sami uzgojili. Za svakog vrtlara koji puši postoje bolje alternative od sagorijevanja.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!