Poslao pismo Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću

Stojanović objasnio što neće glasati: Ne želim da nova Vlada FBiH počne aferama

Front31.03.23, 16:53h

Stojanović objasnio što neće glasati: Ne želim da nova Vlada FBiH počne aferama
Kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete

 

 

Igor Stojanović (SDP), potpredsjednik Federacije BiH, nije danas dao saglasnost za imenovanje Vlade Federacije BiH. Pojašnjavajući ovakvu svoju odluku, Stojanović kaže da ne želi da nova Vlada FBiH započne svoj rad opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima.

 

“Također, želim da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti. Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES)”, kaže Igor Stojanović.

 

On dodaje da lidere želi potaknuti “da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH”.

 

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

 

“Uvažena gospodo, obraćam vam se ovim putem sa zahtjevom da još jednom preispitate Vaše prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

 

Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete.


Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije.

 

Zatim, da se obratite Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

 

Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Također, ne manje bitno očekujem da nam dostavite i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu. Očekujem da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

 

Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju”.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još