VIDEO/ Iskazali nezadovoljstvo

Završeni protesti ispred OHR-a, građani poručili da je skup bio upozorenje

Front31.03.23, 15:54h

Završeni protesti ispred OHR-a, građani poručili da je skup bio upozorenje
Da su Schmidt i Murphy nepoželjni u BiH, pokazali su i transparenti na kojima su se nalazile njihove prekrižene glave kao i poruka da idu kući

 

 


U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca  „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu danas su održani protesti građana sa kojih je upućena poruka da se zaustavi razgradnja države.


Građani su nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika.


- Mi, građani Bosne i Hercegovine, ne damo suverenitet, ne damo teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje, ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u BiH, ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade - bili su neki od ključnih stavova i zahtjeva sa današnjih mirnih protesta građana.


Također, kako je poručeno, građani BiH odbijaju bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu, te ne dozvoljavaju propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države.

 


- Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u BiH, zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama, tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika, te tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma – poručili su iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".


U pismu Gradimira Gojera, koji je nije prisustvovao skupu, navodi se da je kranje je nepriroda koalicija stranka koji uživaju potporu visokog predstavnika i OHR u pokušaju izgiravanja volje birača i antibosanskohercegovačkog djelovanja.


- Schmidt je neprijatelj Bosne, ne dozvolimo mu da omogući četnicima i ustašama da nam otmu domovinu. Mirnim Gandijevskim otporom mi možemo spriječiti nove nepravde koje spremaju OHR i Schmidt. Izmjene ustava koje hoće da nametne Christan Schmidt sakraliziraju poziciju HDZ-a, a Bošnjake dovode u pozciciju manjine, namjenjujući im poziciju evrpskih Palestinaca - navodi se u saopćenju Gojera.


Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida – paraplegičara FBiH Mujo Aganović u svom obraćanju kazao je da su bh. građani pružali ruke, koje će dalje će ostati ispružene, da pomognu da se izgradi jednakopravna građanska, funkcionalna država BiH.

 

ohr-protesti-31-mart-2023


- Ali od danas poručujemo onima koji se suprotstavljaju toj ideji, tom uzvišenom cilju, upozoravamo ih da ta priča neće proći. Nosioci suvereniteta države BiH su građani BIH, nisu ni Beograd ni Zagreb, a ni Christan Schmidt. Pošteni građani BiH više nikada neće stajati u redovima za klanje i silovanje, nikada više. Naša stalna univerzalna poruka je mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa - kazao je Aganović.


Obaraćajući se skupu Adil Kulenović, predsjenik Kruga 99, kazao je da se narodna volja mora pokazati u svom punom značenju i dostojanstvu, kao što su to pokazali naši preci.


- Danas apelirimo na jednistvo i međusobno razumijevanje, ostavimo po strani sitne razlike. Opredijelimo se konačno da je ovo naša suverena država, od koje nikada odustati nećemo. Hoćemo samo ono što bilo koja moderna, evropska država ima, hoćemo da smo suverena bosanska nacija i suverena država svih njenih ljudi. Ovo je skup za bosnasko političko dostojanstvo, za nadu u budućnost, za ono što će stvoriti perspektive da ne odlaze naša djeca, da ne grade tuđe nacije, već da grade svoju – kazao Kulenović.


Skupu, koji je trajao sat i 15 minuta, prisustvalo je nekoliko hiljada građana

 

(FENA/dg/Naslovna fotografija: N1)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još