Potvrđeno

Protiv kandidata SDP-a za ministra policije podignuta optužnica

Front30.03.23, 15:20h

Protiv kandidata SDP-a za ministra policije podignuta optužnica
Navedene aktivnosti provođene su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“

 

 

Prema informacijama do kojih je došao N1 novi ministar unutrašnjih poslova FBiH, nakon što je SDP odustao od kandidature Vojina Mijatovića, trebao bi biti Almin Hopovac nekadašnji ministar obrazovanja USK.


Hopovac je ranije dovođen u vezu sa nezakonitim djelom kada je, kao ministar obrazovanja USK, na dužnost vratio Damira Redžića koji je imao mjeru zabrane imenovanja na rukovodeće dužnosti, nakon što je uhapšen i osuđen u aferi Vozač 2, a za N1 je iz Tužilaštva USK potvrđeno da je optužnica u ovom predmetu podignuta ali da je Sud još nije potvrdio.

 

U februraru 2022. godine su zbog istrage o zloupotrebi položaja Pripadnici SIPA-e pretresli prostorije ministarstva i izuzeli određenu dokumentaciju. Između ostalog  Hopovca su sumnjičili da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

 

Kako je tada saopćeno, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu  realizovali su aktivnosti po naredbi Općinskog suda u Bihaću i nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać te privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko sanskog kantona.

 

Navedene aktivnosti provođene su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

 

“Tužilaštvo USK 28.3.2023. podiglo je optužnicu protiv SDP-ovog kandidata za ministra u Vladi FBiH.” potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva USK.

 

“Bitno je naglasiti da optužnicu Sud nije potvrdio”, dodali su iz Tužilaštva.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još