PRAVILNO SKLADIŠTENJE

Znate li koliko svaka vrsta mesa može stajati u frižideru i zamrzivaču?

Auto & Dom29.03.23, 13:58h

Znate li koliko svaka vrsta mesa može stajati u frižideru i zamrzivaču?
Sirova jaja mogu biti u frižideru do mjesec dana, ali ne više od sedam dana ako su tvrdo kuhana

 

 

 

Skladištenje hrane donosi mnoga pitanja i zabrinutosti, osobito kada se radi o mesnim proizvodima. Svaka vrsta mesa ima svoj rok trajanja u frižideru i zamrzivaču, evo koja...


Sirova perad


Sirova perad u hladnjaku traje samo dan ili dva (na temperaturi od 5 stepeni ili hladnije), ali do godinu dana u zamrzivaču (na temperaturi od -18 Celzijevih stepeni ili hladnije). Kuhana perad može stajati u frižideru nekoliko dana, a može se i smrznuti te pojesti za dva do šest mjeseci. 


Crveno meso


Crveno meso  mogu stajati u frižideru do pet dana, a mogu se smrznuti na period od četiri do 12 mjeseci. Preostalo kuhano meso će trajati tri do četiri dana u frižideru i dva do šest mjeseci ako se zamrzne. 


Mljeveno meso


Mljeveno meso, može stajati u frižideru jedan do dva dana, a mogu se zamrznuti na period od tri do četiri mjeseca.


Hrenovke i salame


Hrenovke i salame mogu stajati dvije sedmice u frižideru neotvorene i trebale bi se pojesti u roku od tri do pet dana nakon otvaranja (hrenovke mogu stajati par dana duže) U zamrzivaču će trajati jedan do dva mjeseca.


Jaja


Sirova jaja mogu biti u frižideru do mjesec dana, ali ne više od sedam dana ako su tvrdo kuhana. 

 

(24sata.hr/DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!