UPOZORENJE STIGLO NATO-U

Horor: Putin najavio novi potez - Moskva će dostaviti nuklearno oružje u Bjelorusiju!

Front26.03.23, 10:46h

Horor: Putin najavio novi potez - Moskva će dostaviti nuklearno oružje u Bjelorusiju!
Tu nema ničeg neobičnog: prvo, Sjedinjene Države to rade desetljećima. Dugo su raspoređivale svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih savezničkih zemalja - rekao je Putin državnoj televiziji

 

 

Rusija će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekao je predsjednik Vladimir Putin, uputivši upozorenje NATO-u zbog njihove vojne podrške Ukrajini i eskalacije sukoba sa Zapadom.


Iako nije neočekivano i iako je Putin rekao da ovaj potez neće prekršiti obećanja o neširenju nuklearnog oružja, to je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije od početka njezine invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci.


Sjedinjene Američke Države - druga svjetska nuklearna velesila - oprezno su reagirale na Putinovu izjavu, a visoki dužnosnik administracije SAD-a rekao je da nema znakova da Moskva planira upotrijebiti svoje nuklearno oružje.


Putin je svoje planove uporedio s američkim stacioniranjem oružja u Evropi i rekao da Rusija neće prenijeti kontrolu na Bjelorusiju, ali ovo bi mogao biti prvi put od sredine 1990-ih da Rusija ima bazu takvog oružja izvan zemlje.


- Ni tu nema ničeg neobičnog: prvo, Sjedinjene Države to rade desetljećima. Dugo su raspoređivale svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih savezničkih zemalja - rekao je Putin državnoj televiziji.


- Složili smo se da ćemo učiniti isto - ne kršeći naše obveze, naglašavam, ne kršeći naše međunarodne obaveze o neširenju nuklearnog oružja - dodao je Putin.


Napetosti su porasle oko rata u Ukrajini nakon što su zapadne zemlje odlučile poslati oružje Ukrajini, a Moskvi je promijenila retoriku svoje vojne operacije s "demilitarizacije" susjeda na borbu protiv "kolektivnog Zapada".


"Taktičko" nuklearno oružje odnosi se na ono koje se koristi za određene dobitke na bojnom polju, a ne na ono s kapacitetom da uništi gradove. Nejasno je koliko Rusija ima takvog oružja, s obzirom da je to područje još uvijek obavijeno hladnoratovskom tajnom.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!