BLAGO BOSNE I HERCEGOVINE

Vrhunski izvor vode Husića vrelo, nadomak Bugojna: Izvire prema površini bez ikakvih onečišćenja...

Biznis Klub26.03.23, 11:29h

Vrhunski izvor vode Husića vrelo, nadomak Bugojna: Izvire prema površini bez ikakvih onečišćenja...
Čisti, osvježavajući okus izvorske vode prilično se razlikuje od okusa vodovodne vode. Zbog toga mnogi piju "bugojansku vodu", i piju više vode nego obično. A ispijanje dovoljne količine vode je temelj za održavanje dobrog zdravlja

 

 


Na lokalitetu Husića vrelo, u naselju Vesela kod Bugojna, nalazi se vrhunski izvor vode. Poznat je po tome što ne sadrži hemijska onečišćenja, voda dolazi iz čistog podzemnog izvora i istječe prema površini. Iz tog razloga ne sadrži većinu tipičnih onečišćenja koje se nalaze u pitkoj vodi.

 

Vjeruje se da pomaže i da zubi i kosti ostanu jaki i dobre strukture tj. gustoće.


Čisti, osvježavajući okus izvorske vode prilično se razlikuje od okusa vodovodne vode. Zbog toga mnogi piju "bugojansku vodu", i piju više vode nego obično. A ispijanje dovoljne količine vode je temelj za održavanje dobrog zdravlja.


Navedeni izvor je u hidrogeološkom smislu preljev velikog kraškog kolektora i nalazi se u području kraških planinskih masiva.


Specifičnost ovog izvora je mehanizam izviranja, odnosno pojava vode na samom izvoru, tako da se voda može piti direktno sa izvora, bez ikakvih daljih tehnoloških procesa. Radi se o slivnom području koje je nenaseljeno, tako da je pristup veoma povoljan, kao i okolina samog vrela.


U pogledu izdašnosti tj. količina proticaja vode, dosadašnja ispitivanja su pokazala da je minimalni proticaj vode oko 211 litara u sekundi. Uočena je neznatna promjena izdašnosti vode od zavisnosti godišnjeg doba, što govori da se radi o relativnoj stabilnosti izvora odnosno da voda protiče iz većih dubina na koje nemaju značajnijeg uticaja atmosferske vode, koje se pojavljuju u većem ili manjem obimu. Znači da se može govoriti o prosječnom proticaju vode izvorišta od 200 litara u sekundi, a o svemu više možete saznati ovdje.


Iz ovog izvora puni se i "Eight" flaširana voda, koja je partner u realizaciji dugometražnog igranog filma "Ne skreći sa staze" koji se trenutno snima u Bugojnu i okolini.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!