TRADICIJA UZ RAMAZAN

Zašto je sarajevski somun duplo skuplji nego zenički? Ali i drugi su jeftiniji...

Biznis Klub25.03.23, 09:51h

Zašto je sarajevski somun duplo skuplji nego zenički? Ali i drugi su jeftiniji...
Sa 80 feninga, koliko je somun koštao na većini prodajnih mjesta u Sarajevu za vrijeme prošlog ramazana, poskupio je na 1 KM

 

 

 

Somuni su, tradicionalno, neizostavan dio iftarskih trpeza, ali je i njihova cijena, nažalost, sve viša. U prošloj godini došlo je do poskupljenja hljeba i svih pekarskih proizvoda, pa je tako neminovno bilo i poskupljenje somuna.


Tako je sa 80 feninga, koliko je koštao na većini prodajnih mjesta u Sarajevu za vrijeme prošlog ramazana, poskupio na 1 KM.


Adi Babić iz pekare „Mahir“ za Crnu-hroniku.info je rekao da somuni u ovoj pekari koštaju 1 KM, no toliko su bili i prošle godine. U većini sarajevskih pekara je ta cijena, somuni nisu pojeftinili, a nije bilo ni značajnijeg poskupljenja nakon prošlogodišnjeg.


Ipak, u pojedinim dijelovima BiH somuni se mogu kupiti i za 0,50 KM. To je slučaj sa pekarom A&M, koja se nalazi u Zenici. Ostala je ista cijena kao i prošle godine, a kako su kazali, ne razmišljaju o podizanju cijene somuna.


U tuzlanskoj pekari „Dita“ se, također, zadržala prošlogodišnja cijena somuna, koji i ove godine koštaju 0,60 KM.


Pekar Mahir iz zeničke pekare „Lindapek“ rekao je da je došlo do poskupljenja od 10 feninga, pa tako, umjesto dosadašnjih 60, somun košta 70 feninga.


I u pekari „Rondo“ u Mostaru došlo je do poskupljenja somuna, i to za 20 feninga. Kako je rekla radnica Ajla, prošle godine je somun koštao 0,50, a ove je 0,70 KM.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još