Poruka Nerkeza Arifhodžića

Brutalan odgovor Kalabuhovu iz kabineta Bećirovića: Šta mislite vi gdje se nalazite?

Front24.03.23, 18:30h

Brutalan odgovor Kalabuhovu iz kabineta Bećirovića: Šta mislite vi gdje se nalazite?
Bosna i Hercegovina jeste složena, ali suverena i nezavisna država s međunarodnopravnim subjektivitetom, koju ste obavezni uvažavati dok ste akreditirani ambasador, kao i njene državne institucije. U suprotnom, trebate skinuti ‘diplomatsku uniformu’ i obući drugu

 

 

Nakon što se Ruska ambasada u BiH obrušila na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, stigo je odgovor.

 

Ambasada Rusije komentirala je izjavu Bećirovića u kojoj je kritizirao Milorada Dodika zbog prekida odnosa sa Ambasadama SAD i Velike Britanije.

 

U svojoj reakciji, Ambasada Rusije se pitala čiji je vazal Bećirović te njegovu politiku nazvala licemjernom.

 

Sad im je odgovor stigao iz Bećirovićevog kabineta, kojeg je pisao njegov diplomatski savjetnik Nerkez Arifhodžić.

 

“Gospodine ambasadore Kalabuhov, trudio sam se da Vam napišem kurtoazni prefiks ‘ekselencijo’, što bi bio dio uobičajenog diplomatskog vokabulara, međutim, nisam smogao snage jer ste se načinom djelovanja svrstali u pristrasne aktere na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

 

To Vas isključuje iz diplomatske kurtoazije i dovodi u pitanje karakter Vašeg angažmana u Bosni i Hercegovini. Čudim se Vašem izboru djelovanja, diplomate iz velike ruske diplomatske škole. Pokušavam shvatiti da ste u nezgodi jer morate braniti agresivni režim, zemlju koju oštro osuđuju skoro sve članice Ujedinjenih nacija za brutalnu agresiju na Ukrajinu. Ne znam koliko ste svjesni ali Rusija je u procesu ubrzanog gubitka ugleda u međunarodnoj zajednici radi svojih neprekrivenih imperijalnih apetita. Takvom politikom je doveden u opasnost mir u Evropi i svijetu”, navodi Arifhodžić.

 

Kaže dalje da reakcije Ambasade Rusije izlazi iz okvira diplomatskog djelovanja.

 

“Vaše nediplomatsko obraćanje Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH, što znači i kolektivnom šefu države Bosne i Hercegovine, putem saopćenja Ambasade Ruske Federacije u BiH od 24.02.2023. godine, kao i ovo današnje arogantno je i izlazi iz okvira diplomatskog djelovanja u zemlji akreditacije. To ne činite iz neznanja i nije Vam prvi put. Šta mislite, gospodine ambasadore, gdje se nalazite? Bosna i Hercegovina jeste složena, ali suverena i nezavisna država s međunarodnopravnim subjektivitetom, koju ste obavezni uvažavati dok ste akreditirani ambasador, kao i njene državne institucije. U suprotnom, trebate skinuti ‘diplomatsku uniformu’ i obući drugu. Pitanje ‘odijela’ nije samo stvar Vašeg izbora, dok ste u Bosni i Hercegovini, jer postoje univerzalni i naši standardi za nosioce ‘uniformi'”, piše Arifhodžić u odgovoru.


Navodi da je Ruska ambasada izmislila riječi Bećirvića koje nije kazao.

 

“Vi dozvoljavate sebi da izmišljate riječi dr. Bećirovića i govorite o ‘sumnjivosti postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica’, i onda na bazi izmišljene teze pišete da je to ‘direktna prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu’. Takva gruba zloupotreba je nedopustiva za jednog ambasadora. Pobogu, pa Vi niste ruski gubernator! Da li Vas moramo podsjetiti na to? Ako imate takvih ambicija, široko Vam polje u prostranoj Rusiji. Ne ovdje u Bosni i Hercegovini.

 

Zato prestanite sramno spinovati, tehnikom iz dobro poznatih laboratorija, odnose u Bosni i Hercegovini. Kanite se „ćorava posla“ i svoja lična razmišljanja zadržite u krugu svojih istomišljenika”, kaže Arifhodžić.


Dalje navodi da Kalabuhov, iako dolazi iz velike zemlje, nije dorastao da se bavi ličnošću Bećirovića.

 

“Posebno da bi upućivala nesuvisle savjete. Bolje bi bilo da usmjerite energiju u pokušaju da svojim naredbodavcima savjetujete da obustave agresiju na suverenu, evropsku, odlučnu u odbrani, susjednu Ukrajinu. Podrazumijeva se da ogromna većina građana u Bosni i Hercegovini podržava vanjskopolitičke stavove Denisa Bećirovića, koji su zasnovani na dokumentima Predsjedništva Bosne i Hercegovine o euroatlanskom putu naše zemlje. Isto tako da se solidarišu sa svim slobodoljubivim ljudima svijeta u podršci ukrajinskom narodu, u povodu prve godišnjice od brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Oni koji se u mojoj zemlji eventualno slažu sa agresivnim stavovima Ruske Federacije, poručujem da nisu ništa naučili iz nedavne prošlosti i da ne misle dobro svojoj državi. Zaboravljaju da su protagonisti agresije na Bosnu i Hercegovinu završili na historijskom bunjištu.

 

Rijetko javno istupam i poznato je da preferiram druge način djelovanja kako bi pomogao da se svestrano unaprijede odnosi Bosne i Hercegovine sa svijetom. Ovaj put nisam mogao da oćutim Vaše „diplomatske akrobacije“ u ‘gubernatorskom šinjelu’.

 

Pišem u dobroj namjeri i želji da odnosi Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije ostanu neokrnjeni, s obzirom na Vaše nediplomatsko i pristrasno djelovanje u Bosni i Hercegovini.

 

Možda Vam pomognu prethodne rečenice, dugogodišnjeg ambasadora, da se adekvatnije odnosite prema poslu kojim se bavite u Bosni i Hercegovini. Ako ne, ostaće kao opomena i doprinos očuvanju principa diplomatske profesije”, zaključio je Nerkez Arifhoždić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još