POVODOM ZAVRŠETKA MANDATA U VLADI KS

Dino Mustafić javno se zahvalio Samiru Avdiću: 'Konačno smo imali ministra koji se borio za dignitet naše profesije'

Kultura24.03.23, 12:02h

Dino Mustafić javno se zahvalio Samiru Avdiću: 'Konačno smo imali ministra koji se borio za dignitet naše profesije'
Zahvalnica Narodnog pozorišta Sarajevo ministru Samiru Avdiću po završetku mandata u Vladi Kantona Sarajevo

 

 


Poštovani gospodine Avdiću, dozvolite mi da se u ime kolektiva Narodnog pozorišta Sarajevo i u svoje lično ime po završetku Vašeg mandata zahvalimo za izvanrednu saradnju koju smo imali u periodu od imenovanja novog menadžmenta i umjetničkog rukovodstva Narodnog pozorišta Sarajevo od jeseni 2021, do 2023.


Bili ste naš izuzetan sagovornik koji je strpljivo i analitično znao sumirati naše probleme i ponuditi konkretna i kvalitetna rješenja za potrebe sa kojim smo Vam se obraćali. Nakon duže vremena imali smo ministra u nadležnom ministarstvu koji je bio borac za dignitet profesije kojom se bavimo, a koja je nepravedno društveno marginalizirana.


Bili ste saveznik i prijatelj Narodnog pozorišta Sarajevo da mu vratite mjesto i status koje mu pripada, kao najstarijoj i najvećoj teatarskoj kući u BiH. To ste činili sa zahtjevom za reforme koje su nam bile nužne: od pravila i propisa, do jasnog plana i programa koji će obuhvatiti ekonomsko, kadrovsko i umjetničko strukturiranje po regionalnim standardima.


Potvrdili ste koliko je važno da na mjestima donošenja odluka sjede ljudi koji shvataju važnost institucionalne kulture, njegovanja istinskih vrijednosti i objektivnih potreba jednog evropskog i svjetskog pozorišta.


Sasvim je sigurno i evidentno da smo tokom naše saradnje pokazali da je uz međusobno uvažavanje, veliki rad i pametno planiranje moguće napraviti pomake koji su proteklu godinu u svim segmentima učinili najboljom sezonom Narodnog pozorišta Sarajevo u postdejtonskoj historiji.


Hvala vam na tome što ste poštovali našu instituciju na način na koji je to jedino moguće – sa sviješću da je njena važnost mnogo veća od bilo kakvih političkih ili ličnih interesa. Nažalost, politička kombinatorika i partokratija nema sluha niti vizije za procese koji se moraju završiti, pa je Vaš odlazak sa mjesta ministra kulture i sporta u KS neprijatno iznenađenje za mnoge kulturne djelatnike i umjetnike u našoj kući.


Na kraju dozvolite da budem i ličan kao Vaš dugogodišnji poznanik i prijatelj koji Vas je često gledao sa tribina kada ste kapitenski predvodili košarkašku reprezentaciju BiH na važnim utakmicama; timski i kreativno ste odigrali i ovu utakmicu.


Novom sazivu Vlade KS ostavljate visoko podignute standarde i ambicije  u kulturnom sektoru sa zadaćom da se dovrši kulturna reforma i izvedu strateški potezi. Nadam se da će Vaši nasljednici biti u tome dosljedni.


Želimo vam puno sreće i uspjeha u nastavku Vaše profesionalne karijere - navodi se u zahvalnici Dine Mustafića, direktora Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još