Bećirović poručuje

Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u RS, država BiH će nastaviti još snažniju saradnju sa Zapadom!

Front24.03.23, 10:56h

Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u RS, država BiH će nastaviti još snažniju saradnju sa Zapadom!
Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u BiH i regiji ne treba potcjenjivati - smatra Bećirović

 

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović najoštrije je osudio odluku Vlade bh. entiteta Republika Srpska da se neovlašteno miješa u vanjsku politiku države BiH i da donosi tragikomične odluke o prekidu odnosa sa diplomatama Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.


Bećirović je poručio da su „Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dokazani prijatelji države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države", saopćeno je iz Kabineta Bećirovića.


Istaknuo je da je samo država Bosna i Hercegovina nadležna da uređuje vanjsku politiku i "ona će nastaviti saradnju s našim saveznicima i njihovim diplomatama u BiH".


- Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima u bh. entitetu RS, država Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju i snažniju saradnju sa Zapadom. Pozivam zemlje članice Evropske unije, posebno Njemačku i Francusku, kao i druge demokratske države, da javno iskažu puno jedinstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Krajnje je vrijeme da politički vazal Putinovog režima Milorad Dodik dobije jedinstven i odlučan odgovor Zapada i proeuroatlantskih snaga u BiH. Vrijeme je  da se zajedno suprotstavimo političkom zlu koje otvoreno prijeti miru i sigurnosti svih ljudi u BiH i regiji - naveo je Bećirović.


Dodaje da za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU još uvijek nije uvela sankcije političkom rukovodstvu bh. entiteta RS za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.


Bećirović navodi da o opasnostima takve popustljive politike prema ekstremistima sve glasnije govore i brojni poslanici Evropskog parlamenta koji su, između ostalog, u januaru 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku.


- Evropski poslanici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u BiH i regiji ne treba potcjenjivati. U tom eventualnom crnom scenariju, Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će samo on proglašavati ono što želi. Ako raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, Dodik mora znati da neće ugroziti postojanje hiljadugodišnje Bosne i Hercegovine, ali da hoće dovesti u pitanje postojanje nižih administrativno-teritorijalnih jedinica stvorenih 21. novembra 1995. godine. Na kraju, neka Dodik ne zaboravi, u novembru 1995. nisu postojale pravosnažne presude najviših sudova Ujedinjenih nacija - navodi Bećirović.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još