dobra saradnja

Peter Szijjarto u posjeti BiH: O čemu je razgovarao s Elmedinom Konakovićem?

Front22.03.23, 10:23h

Peter Szijjarto u posjeti BiH: O čemu je razgovarao s Elmedinom Konakovićem?
Konaković je nakon sastanka izjavio novinarima da je Mađarska zemlja s kojom nemamo otvorenih pitanja niti nekih velikih problema

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom, s kojim je razgovarao o odnosima između dvije zemlje i saradnji koja je ocijenjena kao jako dobra.

 

Konaković je nakon sastanka izjavio novinarima da je Mađarska zemlja s kojom nemamo otvorenih pitanja niti nekih velikih problema, sa kojom raste obim naše trgovinske razmjene i s kojom se neke nove šanse za trgovinsku razmjenu dodatno otvaraju i pojačavaju.

 

"Želimo iskoristiti priliku", dodao je on, "da to u svakom od naših razgovora bude fokus".

 

- Želim da se zahvalim kolegi i Mađarskoj koji su podržali kandidatski status BiH, koji su i veliki zagovornici proširenja EU. Jedna su od zemalja koja to razumijeva zato što su nedavno prošli kroz sličan proces i shvataju koliko nam znači taj stav EU koji bi trebao biti pozitivan prema proširenju - naveo je ministar Konaković.  

 

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto je kazao kako Mađaraska pospješuje, odnosno želi da se ubrza proces proširenja EU.

 

- Ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja onda su vrlo uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu sa onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU - naveo je Szijjarto.

 

Dodao je kako očekuje od Brisela da u budućem periodu učini određene na polju procesu pridruženja BiH.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još