sud bih

Slučaj 'Respiratori': Danas završne riječi odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Miličević

Hronika22.03.23, 09:21h

Slučaj 'Respiratori': Danas završne riječi odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Miličević
Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“

 

 

Nastavak glavnog pretresa u slučaju "Respiratori" počelo je danas u Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića, a potom i odbrana četvrtooptužene Jelke Milićević.

 

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

 

Pored Fadila Novalića, fedralnog premijera, u tom su slučaju optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.         

 

Predhodno, 15 marta su iznesene završne riječi drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane, te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića.

 

U nastavku suđenja braniteljica drugooptuženog, advokatica Marsela Bajramović okončala je izlaganje završne riječi započeto na prethodnom ročištu, predloživši Sudu da nakon uvida i ocjene svih provedenih dokaza njenog branjenika oslobodi od optužbi.

 

Prethodno je konstatirala kako Tužiteljstvo nije pružilo dokaze niti za jedno djelo kojim se njen branjenik tereti. U sklopu argumentacije vlastitih tvrdnji pozvala se na iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze, osporavajući tezu optužbe u vezi s hronologijom potpisivanja ugovora o nabavci respiratora.

 

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak, navodeći kako su završne riječi optužbe, zapravo, „igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužiteljstva kao instituciije i države BiH“.

 

Izlaganje završnih riječi nastavljeno je obraćanjem advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice trećeoptuženog Fikreta Hodžića kao i firme F. H. Srebrena malina, koja je kazala kako se u cijelosti pridružuje stavovima odbrana prvooptuženog i drugooptuženog.

 

Također, kazala je kako ostaje i kod svih ranijih prigovora u pogledu (ne)zakonitosti i autentičnosti dokaza optužbe.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!