Roman za djecu i odrasle

Objavljen roman 'Polaroid kauboj' Refika Hodžića

Kultura21.03.23, 16:50h

Objavljen roman 'Polaroid kauboj' Refika Hodžića
Ono što prvi roman Refika Hodžića čini nesvakidašnjom cjelinom su razgovori glavnog junaka i njegove majke Esme

 

 

 

„Polaroid kauboj“ prvi je roman Refika Hodžića, satkan od slika iz djetinjstva proživljenog na prijedorskoj periferiji tokom kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, u zlatno doba potkozarske komune koja će deceniju kasnije postati planetarno poznata po stravičnim zločinima počinjenim u ime Karadžićevih ideja krvi i tla. 
 

“Ovo je priča – majstorski ispričana u ćopićevskom, krajiškom maniru onda kad priča o djetinjstvu, a karverovski iskašljana kad priča o lutanjima po surovom neželjenom zapadnom svijetu – priča izopćenika, nesretnika, usamljenika, ranjene migrantske duše i stoga bolesnog tijela, o gorkoj, nagloj, surovoj zrelosti mladog čovjeka koji u jednom trenu spoznaje, u mrklom mraku novozelandske duge noći, shvata da je čovjek bez doma i bez domovine i da mora ostaviti i zaboraviti sve što je do tada bio,” napisala je pjesnikinja Ferida Duraković, recenzentica knjige.
 

„Polaroid kauboj“ napisan je u formi kratkih priča koje funkcionišu zasebno, Hodžićev jezik je krajiški, svojstven pripovjedačima tog kraja. Urednik knjige Tomislav Marković piše: “Kao i Ćopić, i Hodžić je rođeni pripovedač, njegova pripovest teče kao Puharska, mitska reka njegovog detinjstva, njegove rečenice lagano vijugaju i meandriraju, uvlačeći čitaoca u jedan drugačiji svet. Sa Ćopićem ga spaja i specifičan, dobrodušni humor, nežan i pun ljubavi prema svetu i ljudima.”
 

Ono što prvi roman Refika Hodžića čini nesvakidašnjom cjelinom su razgovori glavnog junaka i njegove majke Esme. Ovi razgovori su svojevrsna svjetlucava stakalca u kojima se ogleda odnos dječaka i majke, žene sa bosanske margine u potpunosti posvećene jednoj misiji: da zaštiti svoje dragocjeno djetešce od zle kobi i istovremeno se izbori za sopstveno dostojanstvo u okrutnom patrijarhatu.
 

„Ova knjiga je svojevrstan literarni spomenik mojoj majci i ženama njene generacije. One su istinski heroji vremena o kojem pišem. Istovremeno, ovo je i zapis o jednoj zajednici koja više ne postoji na prostoru u koji je priča smještena. Nemam nikakvih iluzija o njenom krajnjem dometu, ali imam jedan san: da knjiga jednoga dana dođe pod ruku kakvom djetetu u Prijedoru, da ga možda omađija onako kako su mene i moju djecu znale omađijati priče Branka Ćopića, pa da se zapita ko su bili ti ljudi o kojima se u njoj govori. Ako se to ikada desi, vrijedilo je truda“, kaže Refik Hodžić.
 

„Polaroid kauboj“ četvrta je knjiga u ediciji portala slobode NOMAD, nakon knjiga „Najljepši od svih svjetova“ Almira Imširevića (2020), „Ne lažem Tita mi“ Feride Duraković (2021) i romana „Vidimo se u x“ Nihada Hasanovića (2022).
 

Knjigu po promotivnoj cijeni možete naručiti pouzećem u Bosni i Hercegovini putem e-maila [email protected] ili kupiti u knjižari Buybook.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!