Kulturocid u centru grada

Ko je naredio da se farbaju, pa u istom danu skine farba sa bisti na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu?

Hronika21.03.23, 16:09h

Ko je naredio da se farbaju, pa u istom danu skine farba sa bisti na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu?
Za sada nepoznati autor, po naredbama također za sada nepoznatog naručioca, premazao je uljanim bojama ovo vrijedno umjetničko djelo koje se nalazi na području Općine Stari Grad

 

 

Proteklih godina svjedočili smo krađi umjetničkih djela – bisti postavljenih na javnim površinama, pa su tako nestajale biste Isaka Samokovlije, Voje Dimitrijevića, Mice Todorović..., i onda su vremenom vraćane na svoja mjesta, piše Faktor.

 

Bolja sudbina nije zadesila ni bistu našeg slavnog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Nakon što su prije nekoliko godina instalirali wc-kabinu odmah pored njegovog spomenika, koji se nalazi na Trgu Alije Izetbegovića, a za potrebe ljubitelja Evropskog prvenstva u fudbalu, pa i skladište "Winter puba" u okviru "Sarajevo Winter Marketa", jučer smo svjedočili novom kulturocidu.

 

Za sada nepoznati autor, po naredbama također za sada nepoznatog naručioca, premazao je uljanim bojama ovo vrijedno umjetničko djelo koje se nalazi na području Općine Stari Grad.

 

Prefarbane su i druge biste - Ive Andrića, Skendera Kulenovića, Meše Selimovića...

 

Na društvenim mrežama oglasio se i istaknuti kipar Stijepo Gavrić, autor bisti Alije Isakovića i Isaka Samokovlije koje se nalaze na istom trgu. Napisao je da su "godine trebale da se na bronzane biste navuče ona fina prirodna patina, a sad neko dođe i jednostavno to devastira".


- Niko normalan se ne bi sjetio da farba bronzu, ali eto kod nas i to može – ustvrdio je Gavrić.

 

Vrlo brzo nakon njegove reakcije, i reakcije njegovog mlađeg kolege Adisa Lukača, koji je dešavanje sa bistom nazvao "kulturocidom", zlatna boja sa bisti je uklonjena.

 

- Prošetao sam prije par minuta. Oprali su biste. Nije baš isto. Skinuli su usput i malo patine, ali u poređenju sa današnjim stanjem, trebamo biti zadovoljni. Brzo su reagirali. Čini mi se da su imali dobre namjere na brzinu "od starog napraviti novo i sjajno" – istakao je Gavrić.

 

Pitali smo Gvarića da li je šteta nadoknadiva.

 

- Čišćenjem su skinuli malo patine, vratili su biste koju godinu unazad. Vrijeme će to popraviti. Ko ne zna da su farbane, skoro da neće ni primijetiti razliku. Na vrijeme su reagirali i prava šteta je izbjegnuta. Svakom ko pogriješi ili shvati grešku i još odmah ispravi, treba oprostiti. Mislim da se završilo na najbolji mogući način – odgovorio je Gavrić i upozorio da oni koji čine ovakve akcije "zaborave da ne znaju sve", uz riječi nade da će se to nekada promijeniti, te da je na njemu, njegovim kolegama i javnosti "da reagiramo".

 

Podsjetimo, Gavrić je i autor spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću kojem još nije pronađeno mjesto iako se vodila rasprava o nekoliko lokacija u Sarajevu.

 

Od Općine Stari Grad tražili smo da nam objasne da li su oni, i ako jesu, po čijoj naredbi, tražili da se biste farbaju uljanim bojama. Odgovor da zaključenja ovog teksta nismo dobili.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još