LIDER SDA OTVORENO O SVEMU

Hoće li se i Izetbegović naći na 'crnoj listi': 'U New York Timesu sam opisan kao šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek!'

Front20.03.23, 20:23h

Hoće li se i Izetbegović naći na 'crnoj listi': 'U New York Timesu sam opisan kao šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek!'
Toliko je bilo tih diskvalifikacija i laži u odnosu na mene, pa i od strane Amerikanaca... Ja sam prije 25 godina u New York Timesu opisan, ni manje ni više, nego kao čovjek koji je šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek na Balkanu. U to vrijeme moja sva imovina je iznosila ispod 10.000 KM - kaže Izetbegović

 

 

Sa ambasadorom SAD-a sam se posljednji put vidio poslije izbora. Otvoreno smo razgovarali. Postojala je teza da su SAD zainteresovane da SDA ne bude dio vlasti, da imaju nešto protiv SDA. Bilo je teških kvalifikacija u odnosu na SDA pa smo razgovarali o tome i on je kazao da oni nemaju ništa protiv SDA niti da su za to da SDA bude isključena iz vlasti - istakao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u prvom ovosedmičnom izdanju Rezimea na FTV-u.


- Insistirao sam na par stvari koje su su oni izrekli, teških kvalifikacija u odnosu na SDA. Da mi kontroliramo sudstvo i da smo krivi za disfunkcionalnost Federacije. Nisam dobio odgovor od njega. Tražio sam da u vezi nekih tvrdnji, povezanosti naših članova sa korupcijom, nisam ni tu dobio dogovor. Kazao je da će on to proslijediti Tužilaštvu. Od tada je prošlo pola godine i nema nikakve reakcije. Nema nikakvog dokaza.


Tvrdi da su Amerikanci iznijeli niz neistina u tvrdnjama u odnosu na SDA.


- Djeca već u srednjoj školi znaju da je Federaciju blokirao HDZ. Kako može reći Američka ambasada da je to radila SDA, a svi znamo da to nije istina. Kako mogu reći da mi kontroliramo sudstvo i tužilaštvo kad u ovome času toliko generala Armije BiH ima problem sa tim tužilaštvom, toliko potpredsjednika ima problema sa sudstvom, kada nam premijera godinama sude, kada je podignuta optužnica protiv Cikotića itd. To su jednostavno neistine.


O sankcijama Osmanu Mehmedagiću kaže:


- Osvrnut ću se na najtežu, najkonkretniju kada je u pitanju SDA. Dakle da je gospodin Mehmedagić od kriminalaca dobio potporu novčanu za sebe lično i za svoju stranku, za SDA pretpostavljam. Ne možete čovjeku na čelo, na leđa staviti takav jedan biljeg, jednoj stranci, a da nemate dokaz. To je presuda faktički. U našim okolnostima je to presuda u odnosu na jednog čovjek i jednu stranku. Na jednog čovjeka koji je nagrađivan kao borac. Pa morate reći o čemu se radi. Dakle konkretno me zanima, prozivam po peti put američku stranu da kažu o čemu se radi. Ako se pokaže da smo mi imenovali čovjeka koji treba štititi zakon, a koji je zatim s kriminalcima ovu stvar uradio i ako se dokaže da je zaista SDA dobila neka sredstva od kriminalaca ja ću podnijeti konsekvence. Prošli put kad su nas prozvali prije 7-8 mjeseci ništa nisu uputili nadležnim organima. Dakle stranka koja je eventualno takve stvari uradila, dobila novac od kirminalaca i to putem čovjeka koji treba da štiti zakon, ne treba biti u vlasti. Niti predsjednik stranke, tj. ja, koji sam takvog čovjeka referirao, odabrao, ne trebam biti predsjednik te stranke. Neka izvole dati dokaze za takvu stvar. Neće ih dati. Kao što nisu dali ni dokaze za ono da mi kontroliramo tužilaštvo, ni da smo mi odgovorni za disfunkcionalnost Federacije.


Izetbegović kaže da se boji da Amerikanci vjeruju tračevima "jedne sposobne čaršije".


- Našim političkim rivalima i da ih uspijevaju usmjeriti u krivom smjeru. Gospodin Murphy je ovdje došao u martu i već smo tog ljeta imali teške diskvalifikacije. Jedini način jeste da podastru dokazu. Ja ću podnijeti konsekvence toga.


Ziherašluk i javašluk Tužilaštva je kriv za ovu situaciju


Na pitanje da li se strahuje da će se i on naći na crnoj listi odgovara:


- Svašta je moguće ako su ovo kriteriji. Ako možete jednostavno, bez dokaza, bez toga da druga strana odgovori, zalijepiti etiketu, faktički izreći presudu u odnosu na nekoga, onda je svašta moguće. Ja mislim da nema nikakvog razloga da se ja nađem na crnoj listi, ali da je toliko bilo tih diskvalifikacija i laži u odnosu na mene, pa i sa strane Amerikanaca, bilo je. Ja sam prije 25 godina u New York Timesu opisan, ni manje ni više, nego kao čovjek koji je šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek na Balkanu. U to vrijeme moja sva imovina je iznosila ispod 10.000 KM. Takvu stvar vam urade i idemo dalje. Toliko tih laži, diskvalifikacija opasnih sam pretrpio zadnjih decenija da me skoro više ništa ne može iznenaditi.

 

Nastavak razgovora čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 286

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još