NAKON BURNE RASPRAVE

Ništa od usvajanja, Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH vraćen komisiji na ponovno razmatranje

Front20.03.23, 18:40h

Ništa od usvajanja, Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH vraćen komisiji na ponovno razmatranje
Naime, poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, kojim se predviđa kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, nego su joj ga vratili na ponovno razmatranje

 

 


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Demokratske fronte Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, uputio Ustavnopravnoj komisiji tog doma da ga ponovno razmatra i sačini novi izvještaj.


Naime, poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, kojim se predviđa kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine, nego su joj ga vratili na ponovno razmatranje.


Danas je obustavljen zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić.


U skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma, to se dešava nakon što nadležna komisija, u ovom slučaju Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, dva puta Domu dostavi negativno mišljenje o nekom zakonskom prijedlogu.


Predloženi zakon imao je za cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban Fond koji će biti uspostavljen.


Poslanici su se danas, u drugom krugu, izjašnjavali o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić i nisu ga podržali.


Predloženi zakon predviđao je da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima "institucije Bosne i Hercegovine".


Usvojen je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Nabavka i funkcionalnost ličnih dokumenata", kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Upravljanje troškovima fiksne i mobilne telefonije u institucijama BiH".


Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma, čime je i završena današnja sjednica.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!