IZ ŽIVOTA POZNATIH MUZIČARA

'Stoji ona bosa, a oko nje – cvijeće': Dvije tužne ljubavne priče kriju se iza stihova pjesme 'Bacila je sve niz rijeku'

Nedjeljni magazin12.03.23, 15:39h

'Stoji ona bosa, a oko nje – cvijeće': Dvije tužne ljubavne priče kriju se iza stihova pjesme 'Bacila je sve niz rijeku'
Neke priče ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu djevojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije

 

 


Možda i najpoznatiji primjer numere čiji tekst opisuje pravu tragičnu ljubavnu priču je „Bacila je sve niz rijeku“.

 


Kao što je moglo da se nasluti iz teksta pjesme, priča koja stoji iza nje nije vesela. Naime, ideju je dobio basista grupe Fadil Redžić dok je boravio u tadašnjem Sovjetskom Savezu, razdvojen od svoje supruge, piše Nova.rs.


- Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi (Kemalu Montenu) i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidjelo u prvi mah, taj tekst, ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst - rekao je tada Fadil.


U pisanju pjesme pomagao mu je Kemal Monteno, a i on je svoju inspiraciju pronašao u ljubavi.


- Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju potražiti, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je ‘stajala je usred bašte ko najljepši cvijet’ - kazao je Monteno.


Najtužniji dio pjesme govori o detaljima života Davorina Popovića. Njegova tadašnja djevojka neplanirano je ostala u drugom stanju, a nije željela da se uda i osnuje porodicu, te se odlučila za abortus.


Godinama kasnije, ovo je potvrdio i Kemal Monteno, koji je dodao i da su sve njegove pjesme istinite priče.


- Uvijek govorim istinu, sve priče u mojim pjesmama su istinite. Koje god pjesme da se sjetite, sve su to prave priče. Na primjer, pjesma ‘Bacila je sve niz rijeku’ je istinita priča. Nija baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana - kazao je Monteno svojevremeno u jednom intervjuu.


Neke priče dalje ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu djevojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još