Povodom istrage koju vodi MUP RS

Jurišić i Mioković u Kozarcu, podrška imamu Mahiću na licu mjesta: 'Neophodno je otvoriti tabu teme'

Front08.02.23, 15:02h

Jurišić i Mioković u Kozarcu, podrška imamu Mahiću na licu mjesta: 'Neophodno je otvoriti tabu teme'
I Jurišić i Mioković najavili su češće posjete povratnicima i brigu o povratničkoj populaciji ne samo u Kozarcu i u Republici Srpskoj, nego u cijelog Bosni i Hercegovini

 

 


Duška Jurišić, zamjenica ministra za izbjeglice i raseljena lica, i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, boravili su danas u Kozarcu gdje su se sastali s imamom iz Kozarca Amirom Mahićem i predsjednikom Medžlisa islamske zajednice Kozarac Teufikom Kulašićem.


Podsjećamo, MUP RS trenutno vodi istragu protiv imama Mahića zbog njegove hutbe u kojoj je problematizirao svetosavlje, a Duška Jurišić je tražila obustavu istrage protiv Mahića.


O današnjem susretu Jurišić kaže:


- Jako je važno pokazati institucionalnu brigu za imama Mahića. Imam to zna cijeniti. Svi smo svjesni da se ovaj slučaj ne odnosi samo na njega, već da je u funkciji zastrašivanja cjelokupne povratničke zajednice u Republici Srpskoj, a pogotovo u Kozarcu, stoga svoju i posjetu kolege Miokovića smatram i podrškom njima. Sloboda izražavanja zagarantovana je Ustavom BiH. Kao nekadašnja novinarka, a sada zamjenica ministrice za ljudska prava i izbjeglice zalagaću se za slobodu izražavanja i imama Mahića, zbog čega ne smije biti uznemiravan i nipošto procesuiran.


Posebno je značajno to da imam danas nije govorio o sebi, nego je fokus stavio na povratnike i probleme koje oni imaju. Odlučan je da ostane u Kozarcu. Istakao je da je neophodno otvoriti tabu teme, a u povratničkim sredinama to je obrazovanje, koje će imati kulturološka i historijska obilježja multinacionalne i multikulturne BiH. Također smo se susreli i s povratnicima u Kozarac te kroz razgovor saznali koji ih sve problemi opterećuju i razmotrili načine pomoći da se oni u što skorije vrijeme riješe. Današnji dan posebno je obilježen susretom s udruženjem Srcem do mira.

 

duska-jurisic-s-udruzenjem-srcem-do-mira


Dragan Mioković, kao stručnjak za sigurnost s višedecenijskim iskustvom, smatra da slučaj imama Mahića nema veze s onim za šta ga sumnjiče:


- Ja vjerujem da će cjelokupan proces, ako ne bude prekinut, završiti u korist imama. Nema tog suda koji iz imamove izjave može iščitati govor mržnje prema bilo kome. Imam je iznio kritički stav prema teorijskim postavkama jedne sljedbe unutar pravoslavlja, a nikako prema samim njenim sljedbenicima. Također je naglasio da politički ambijent i retorika ugrožavaju sigurnost.


I Jurišić i Mioković najavili su češće posjete povratnicima i brigu o povratničkoj populaciji ne samo u Kozarcu i u Republici Srpskoj, nego u cijelog Bosni i Hercegovini.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 92

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još