VIJEĆE MINISTARA ODOBRILO

Milion KM pomoći, Krišto poručuje: 'Prijateljski turski narod može računati na potporu svih razina vlasti u BiH'

Front08.02.23, 13:37h

Milion KM pomoći, Krišto poručuje: 'Prijateljski turski narod može računati na potporu svih razina vlasti u BiH'
Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je tokom današnjeg sastanka s veleposlanikom Republike Turske u BiH Sadikom Babürom Girginom izjavila da prijateljski turski narod može računati na potporu svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini

 

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na izvanrednoj telefonskoj sjednici, donijelo je Odluku o odobravanju 1.000.000  KM iz tekuće proračunske pričuve za pomoć Republici Turskoj u saniranju šteta nastalih uslijed razornog potresa, koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio jugoistok te zemlje.


Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je tokom današnjeg sastanka s veleposlanikom Republike Turske u BiH Sadikom Babürom Girginom izjavila da prijateljski turski narod može računati na potporu svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

 
Veleposlaniku Girginu i turskom narodu ponovila je izraze sućuti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Dodala je da je dio mjerodavnih timova iz naše zemlje za potragu i spašavanje već u Turskoj kako bi pomogli spasiocima na terenu te da je dio specijaliziranog tima, s potrebnom opremom, sinoć krenuo kopnenim putem.  


Veleposlanik Girgin je zahvalio predsjedateljici Krišto i upoznao je s novim izvješćima o razmjerima posljedica potresa i opsežnim akcijama koje turske vlasti provode na pronalasku nestalih i pomoći preživjelim.


Krišto je izvijestila Girgina da je u tijeku izvanredna telefonska sjednica Vijeće ministara BiH te da se iskreno nada i čvrsto vjeruje da će biti usvojena odluka o odobravanju sredstava tekuće proračunske pričuve za pomoć Republici Turskoj za saniranju šteta nastalih usljed razornog potresa, u iznosu od milijun maraka.


Naglasila je spremnost Vijeća ministara BiH da sukladno svojim nadležnostima i kapacitetima, nastavi pružati potporu Republici Turskoj i turskom narodu kako bi prevladali ove teške trenutke te najavila da ostaje u stalnom kontaktu s veleposlanikom Girginom u vezi s koordiniranjem pomoći.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još