sporazum o slobodnom kretanju

Na Kosovo samo sa ličnom kartom, Duda Balje: 'Načinili smo prvi korak, sada čekamo da i BiH uradi isto'

Front08.02.23, 13:21h

Na Kosovo samo sa ličnom kartom, Duda Balje:  'Načinili smo prvi korak, sada čekamo da i BiH uradi isto'
Vlada Kosova je načinila prvi korak, a sada čekamo da i Bosna i Hercegovina uradi isto - kazala je Balje u izjavi za Fenu

 

 


Vlada Republike Kosova danas je odobrila Sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o slobodnom kretanju samo sa ličnom kartom.


Time je, kako je kazala zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje, Vlada načinila prvi korak. Slijedi glasanje u Parlamentu Kosova.


Također, odobrena su još dva ugovora, onaj za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i za priznavanje stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.


- Vlada Kosova je načinila prvi korak, a sada čekamo da i Bosna i Hercegovina uradi isto - kazala je Balje u izjavi za Fenu.


Inače, sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija potpisali su lideri šest zemalja Zapadnog Balkana 3. novembra 2022.godine, na samitu u okviru Berlinskog procesa. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo sporazume su dogovorile prethodno u oktobru, nakon sedmica pregovora koje je vodila Njemačka.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još