stigla osuda

Schmidtu prijećeno nasiljem, oglasili se ambasadori PIK-a

Front08.02.23, 12:26h

Schmidtu prijećeno nasiljem, oglasili se ambasadori PIK-a
"Ambasadori zemalja-članica PIK-a spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH", zaključeno je u saopštenju

 

 

 

Ambasadori Savjeta za provođenje mira (PIK) osudili su prijetnje koje uključuju nasilje protiv Christiana Schmidta, visokog predstavnika kojeg u RS ne priznaju.


Kako je saopšteno nakon sjednice PIK-a, ambasadori izražavaju čvrstu i dosljednu podršku Schmiditu i njegovoj ulozi u BiH u nadgledanju provođenja civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

 

"Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH. Ambasadori Upravnog odbora PIK-a pozivaju glavne aktere u cijeloj zemlji da ulože energiju u rješavanje najhitnijih izazova s kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom evroatlantskom putu", saopštili su oni.

 

Oni su zahvalili Schmidtu što sarađuje sa svim akterima u BiH na pronalaženju stabilnih i trajnih rješenja potrebnih za provođenje preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi, kako naglašavaju, došlo do uspješnog okončanja međunarodne supervizije u BiH.

 

"Ambasadori zemalja-članica PIK-a spremni su pružiti svoju pomoć i podržati domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da osiguraju prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH", zaključeno je u saopštenju.

 

U OHR-u su "Nezavisnim novinama" rekli da za sada ne mogu da daju više detalja.

 

(NN, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još