na sjednici skupštine ks

Zahiragić i Dević: Ostavkom predsjednika Vlada KS 'ide kući', jer kada premijer...

Front08.02.23, 12:06h

Zahiragić i Dević: Ostavkom predsjednika Vlada KS 'ide kući', jer kada premijer...
Upozorili su da će svaki akt koji danas potpišu biti predmetom krivične prijave

 

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Prijedlog o razrješenju dužnosti predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte zbog imenovanja na poziciju ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali, Klub zastupnika SDA neće prihvatiti odluku o razrješenju, dok se ne predloži ime novog mandatara. 

 

Zastupnici kluba SDA Mahir Dević i Haris Zahiragić su kazali, da ostavkom predsjednika Vlada KS “ide kući”, jer, “kada premijer podnese ostavku i Vlada podnosi ostavku”. 

 

Upozorili su da će svaki akt koji danas potpišu biti predmetom krivične prijave. 

 

Dević je pojasnio da u Prijedlogu odluke o razrješenju premijera, postoje formalno pravni nedostatci, te da nije ispoštovan zakonom propisan postupak imenovanja ili razrješenja. 

 

On je naveo da je premijer Edin Forto Komisiji za izbor i imenovanja uputio "zahtjev za prestanak radnog odnosa", a ne zahtjev za razrješenje sa funkcije.  

 

- Kada premijer podnese ostavku, smatra se da je Vlada razriješena. Vlada u ostavci ne može imenovati premijera. Forto nije podnio ostavku na funkciju premijera, taj akt nije bio na Komisiji za izbor i imenovanja, već je podnio zahtjev za prestanak radnog odnosa - ustvrdio je Dević. 

 

Stoga su pozvali parlamentarnu većinu da danas predloži ime mandatara, jer, kako su rekli, Kanton Sarajevo će ostati bez Vlade. 

 

Zastupnica DF-a u Skupštini KS Marijela Hašimbegović, zamolila je da se preispitaju stavovi koje su Zahiragić i Dević iznijeli, a sve kako bi zastupnici bili sigurni da li postoje proceduralne smetnje današnjih materijala, a koje treba da potpiše premijer. 

 

Rukovodstvo Skupštine KS bi, prema ranijim najavama, trebalo Darju Softić -Kadenić imenovati za v.d. premijerke Kantona Sarajevo.  

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još