KINO FESTIVAL I KINO HOLLYWOOD

Mjesec Oscara na FTV: Pet sedmica najvećih filmskih hitova petkom i nedjeljom... Birajte šta želite gledati!

Mediji07.02.23, 14:11h

Mjesec Oscara na FTV: Pet sedmica najvećih filmskih hitova petkom i nedjeljom... Birajte šta želite gledati!
Vjerujemo da će 5 sedmica Oscarovskih filmova biti prava poslastica za sve ljubitelje sedme umjetnosti

 

 

 

Federalna televizija će od petka, 10. februara, u okviru redovnih filmskih ciklusa koje emitira od jeseni prošle godine, „Kino Festival“ petkom te „Kino Hollywood“ nedjeljom, emitirati Oscar izdanja ovih ciklusa. Mjesec dana emitirat ćemo filmove koji su osvajali Oscare i bili su nominirani za njih, te se istovremeno uklapaju u jedan od ova dva ciklusa.


Tako ćemo unutar „Kina Hollywood Oscar izdanje“ imati zaista impresivnu listu filmova koje je nagradila Američka filmska akademija. Od 12. februara startamo sa dvostrukim oskarovcem iz 2016. godine, onim za najbolji film i najbolji originalni scenarij, „Pod lupom“ reditelja Toma McCarthyja, sa sjajnom glumačkom ekipom koju predvode Mark Ruffalo, Michael Keaton i Rachel McAdams.


Unutar istog ciklusa ćemo još prikazati „Narednik James“, rediteljice Kathryn Bigelow, koji je 2010. godine osvojio 6 Oscara: najbolji film, režija, scenarij, montaža, zvuk i montaža zvuka. U ovom ratnom trileru uloge tumače Jeremy Renner, Guy Pearce, Ralph Fiennes i drugi.

 

ftv-jos-jedna-runda


Nakon toga slijedi „Još jedna runda“ reditelja Thomasa Vinterberga sa sjajnim Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Godine 2021. „Još jedna runda“ je nagrađena Oscarom za najbolji strani film.


„Kraljev govor“ je 2011. godine imao 12 nominacija za Oscara. Film reditelja Toma Hoopera nagrađen je sa četiri: najbolji film, reditelj, originalni scenarij i glumac u glavnoj ulozi Colin Firth.

 

ftv-kraljev-govor


„Zelena knjiga: Vodič za život“ reditelja Petera Farrellyja, sa Viggom Mortensenom i Mahershalom Alijem, 2019. godine nagrađena je sa 3 Oscara: najbolji film, najbolji originalni scenarij i najboljeg glumca u sporednoj ulozi Mahershala Alija.

 

ftv-zelena-knjiga

 

Godine 2020. „Parazit“ reditelja Bong Joon Hoa nagrađen je sa 4 Oscara: najbolji film, najbolji strani film, režija i scenarij.

 

„Kino Festival Oscar izdanje“ donosi nam festivalske filmove koji su imali nominacije ili nagrade Američke filmske akademije. „Tuga i slava“ reditelja Pedra Almodovara, sa Antoniom Banderasom i Penelopom Cruz je imao nominacije za najbolji strani film i glumca 2020. godine.

 

ftv-tuga-i-slava


„Carol“ reditelja Todda Haynesa je 2016. godine imala 6 nominacija za Oscara, među kojima su Cate Blanchett i Rooney Mara bile nominirane za najbolju glavnu i sporednu žensku ulogu.


Za ulogu u filmu „Kapetan fantastični“ reditelja Matta Rossa, Viggo Mortensen je 2017. bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca, baš kao i Penelope Cruz prošle godine, za ulogu u filmu „Paralelne majke“, Pedra Almodovara.

 

ftv-paralelne-majke


Kino festival izdanje Oscar ćemo završiti sa filmom „Drive my Car“, kojem je zbirka kratkih priča “Muškarci bez žena” Harukija Murakamija poslužila kao predložak, a koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film prošle godine.


Vjerujemo da će 5 sedmica Oscarovskih filmova biti prava poslastica za sve ljubitelje sedme umjetnosti.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!