VIDEO/ Dragan Čović ponovo predsjednik HNS-a

Bio sam opterećen optužbama da sam ja možda spriječio potpisivanje ugovora između IZ i BiH, ali...

Front04.02.23, 17:16h

Bio sam opterećen optužbama da sam ja možda spriječio potpisivanje ugovora između IZ i BiH, ali...
Kad je u pitanju Islamska zajednica, jedno vrijeme sam bio opterećen da sam ja možda nešto spriječio u Predsjedništvu BiH. Moj odgovor na to je: zašto to nije uradila ona ekipa iza mene i zašto to sada ne urade ovi koji su tu? Predsjedništvo bez problema s dva glasa može donijeti taj dokument i sve je riješeno - odgovorio je Čović na novinarsko pitanje nakon sjednice HNS-a BiH

 

 

 

 

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH završio je svoje današnje zasjedanje ponovnim izborom Dragana Čovića za predsjednika te krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.


Nakon zasjedanja novinarima se obratio ponovno izabrani predsjednik te institucije te je prokomentirao sve odluke koje su danas izglasane.


- Drago mi je što smo na kvalitetan način okončali današnju sjednicu HNS-a, gdje smo usvojili bitne dokumente, promijenili u jednom tehničkom dijelu i sami statut, usvojili demografsku strategiju i Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a te ono što je posebno bitno jest da je usvojena Deklaracija XI. Sabora – rekao je Čović.


Kako kaže, HNS BiH je danas ponovno pokazao snagu i zajedništvo.


- HNS pokazuje snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim političkim strankama u BiH što je jamac da ćemo znati stvoriti ambijent da se bez naših predstavnika neće moći voditi politika u BiH i uspostavljati vlast na bilo kojoj razini. Sad je bitno da formiramo Glavno vijeće i oformimo odbore HNS-a te da kroz njih napravimo i ostale strategije, kao što je socijalna, ekonomska, itd. Naš cilj na vanjskom planu je jasan, to su euroatlantske integracije, a HNS će u tome biti predvodnik u svim procesima – poručio je Čović.


HNS-a BiH danas je usvojio i dokument Demografska strategija Hrvata u BiH.


- Napravili smo demografsku strategiju hrvatskog naroda, ali je besmisleno promatrati demografiju kroz samo jedan narod i smatram kako ova strategija može biti osnova i ostalima u BiH. Mi to moramo prenijeti na sve institucije i tada bi to sve imalo smisla, a ovo je prijedlog kakvim ga mi vidimo. Nadam se da ćemo s partnerima sve ovo promijeniti jer će bez toga ovo biti samo jedan pokušaj da nešto uradimo. Mi već tamo gdje djeluje HNS prakticiramo značajan dio mjera iz ove strategije u praksi, tj. u 23 općine i i grada te pet županijskih prostora - ustvrdio je.


Po Čovićevim riječima, demografska obnova velika je nužnost i izazov za BiH.


- Danas je BiH naselila čitavu Europu, a možemo samo nagađati koliko nas ima u BiH, po različitim statistikama nas ima manje od dva i pol milijuna. Popis stanovništva je trebao biti napravljen 2021. da bi bar formalno baratali brojkama. Ostalo je puno raditi po tome pitanju, posebno u socijalnim i ekonomskim mjerama te je najbitnije da u središte svega postavimo obitelj. Na nama je velika odgovornost i nadam se da ćemo moći odgovoriti na izazove ispred nas – ustvrdio je predsjednik HNS-a BiH.


Na novinarsko pitanje da prokomentira proces uspostave vlasti, Čović je odgovorio kako se taj posao privodi kraju.


- U ponedjeljak su potvrđene liste za predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika te bi oni trebali između sebe izabrati gospođu Lidiju Bradaru, kako je to i predviđeno, a onda idu dalji procesi. Tko će biti naši partneri u Vladi ne želim špekulirati, vjerujem da će se provesti do kraja što smo potpisali kao zajednički dokument. Ono što mi se čini danas, nakon razgovora s predstavnicima „Osmorke“, mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu toj vladi i otprilike dvije trećine zastupnika u Domu naroda FBiH i to bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi i donositi zakone – zaključio je predsjednik HNS-a Dragan Čović.

 


Čović: Hrvatska strana nikada nije bila prepreka potpisivanju ugovora između IZ i BiH


Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović danas je izjavio kako hrvatska strana nikada nije bila prepreka potpisivanju ugovora između BiH i Islamske zajednice.


- Kad je u pitanju Islamska zajednica, jedno vrijeme sam bio opterećen da sam ja možda nešto spriječio u Predsjedništvu BiH. Moj odgovor na to je: zašto to nije uradila ona ekipa iza mene i zašto to sada ne urade ovi koji su tu? Predsjedništvo bez problema s dva glasa može donijeti taj dokument i sve je riješeno - odgovorio je Čović na novinarsko pitanje nakon sjednice HNS-a BiH.


Ponovio je kako on osobno niti hrvatska strana nikada nisu blokirali potpisivanje tog dokumenta.


- Nikada nismo bili prepreka, nikada taj prijedlog službeno nije bio na sjednici Predsjedništva. Zašto ga netko ne želi staviti kao prijedlog, to treba pitati one koji predlažu. Ovo sve ostalo je populizam i pokušaj stvaranja loše atmosfere, primarno, između dva naroda i to nikome ne služi na čast. Svi oni koji su to obećavali u kampanji, eto im prilike da to odmah završe - poručio je Čović.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 76

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još