foto/ uoči vanrednih izbora u nedjelju

Sebija i Bakir Izetbegović pružili podršku: 'Neka nam pobjede SDA u Vogošći, Bihaću i Srebreniku donesu vjetar u jedra'

Front03.02.23, 21:22h

Sebija i Bakir Izetbegović pružili podršku: 'Neka nam pobjede SDA u Vogošći, Bihaću i Srebreniku donesu vjetar u jedra'
Polako taj vjetar koji je puhao nama u lice se okrenuo i sada nam puše u leđa. Vidjet ćete u nedjelju u Vogošći, Bihaću i Srebreniku šta će se desiti. Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca – poručio je večeras Bakir Izetbegović

 

 

U Kino sali JU KSC Vogošća održan je centralni predizborni skup Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Vogošća uoči vanrednih izbora za načelnika Općine.


Kandidatu SDA za načelnika Općine Vogošća Migdadu Hasanoviću podršku je pružio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.


Izetbegović je za Hasanovića kazao da blagošću, dobrotom, snagom i pameću liči na svoj narod i svoju stranku, saopćeno je iz SDA.


- On ima plan, nije prznica u politici. Osjeća se da ćete dobiti, ako Bog da, vrlo jakog domaćina u svojoj Vogošći, na kojeg ćete se moći osloniti – kazao je Izetbegović.


Predsjednik SDA je istaknuo zahvalnost svima onima koji pružaju podršku stranci i Migdadu Hasanoviću kao kandidatu za općinskog načelnika, istaknuvši pri tome i podršku Demokratske fronte.


- SDA je mogla biti u vlasti da sam ja pristao na to da se odmaknem od DF-a. Bile su to direktne ponude. Možda će ovi iz Trojke dopustiti da im narede ko je legitiman, a ko nije legitiman. SDA-u niko neće naređivati – poručio je Izetbegović.


Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Izetbegović je istaknuo postojanje dva faktora koji se odnose na pokušaje izbacivanja SDA iz vlasti. Jedan je "bolesna želja za vlašću onih koji vode servilnu politiku koja za cilj ima dobijanje pozicija za one kojima je to jedini cilj", a drugi je, kako je kazao, uloga određenih međunarodnih faktora.

 

sebija-bakir-izetbegovic-vogosca2


- Stranci žele da pocijepaju probosanski blok, da mu umanje snagu i da od ovih osmorka, šestorka, trojka dobiju ono što nisu mogli dobiti od nas. Mi ne želimo imati protiv sebe međunarodnu zajednicu, ali još manje želimo uraditi stvari koje će biti nepopravljive i na štetu našeg naroda i države – izjavio je predsjednik SDA.


Politike koje vodi Trojka, dodao je, pomoći će Hasanoviću da u nedjelju ostvari uvjerljivu pobjedu.


- Polako taj vjetar koji je puhao nama u lice se okrenuo i sada nam puše u leđa. Vidjet ćete u nedjelju u Vogošći, Bihaću i Srebreniku šta će se desiti. Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca – kazao je Izetbegović.


Stranke koje su trenutno oponentske SDA-u će, najavio je, promijeniti svoj pristup i stati skupa sa SDA u odbranu države jer će ih narod primorati na to. Govoreći o upitima koji se odnose na zabrinutost za BiH i bošnjački narod, Izetbegović je kazao da je budućnost BiH i Bošnjaka u njoj sigurna.


- Prije nekoliko dana smo dobili najveći federalni budžet od Dejtona do danas. Penzije su ponovo povećane, rastu i plaće. Imamo ugovoren kompletan Koridor 5c. BiH, ali i sama FBiH je veća od kompletnog Izraela. Kada su prirodna bogatstva u pitanju, mi smo deset puta bogatiji. Imamo sve što nam treba. Treba nam još dogovor i mir, da se neki urazume. Ne mogu bez SDA napraviti federalnu vlast. Uzalud su im pokušaji. Neki su se hvalili ambasadorima da će neke SDA-ovce uplašiti ili kupiti. Sada su vidjeli kako je žilava SDA kada treba. Kada se ugrozi ova zemlja i pozicija našeg naroda, onda smo mi jako žilavi – izjavio je Izetbegović.


Također je istaknuo čvrstinu strukture SDA, koja se uprkos pritiscima, kako kaže, nije pomjerila ni milimetra u proteklim mjesecima. Podsjetio je Izetbegović i na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta, "koji je poručio akterima u procesu formiranja vlasti da se okrenu SDA-u".


- Ja sam se nekim od tih ljudi danas razgovarao. I mislim da shvataju da je to neupitno. Samo je to procese potrebno ubrzati. Bili su Osmorka, Šestorka, a vidjet ćemo na kraju šta će ostati i od te Trojke. Neka malo probaju kako je na državnom nivou sa onima koji prave probleme i blokade. Neka jedno vrijeme lažu narod da je problem u SDA, da se svi uvjere da to nije tako. Mislim da neće izdržati ni na državnom nivou duže od godinu i dvije. I to ćemo morati presložiti - poručio je Izetbegović.

 

bakir-sebija-sda-vogosca


Za Vogošću je Izetbegović kazao da je jedno od boljih mjesta u BiH, naglasivši da je ova općina puna mladih ljudi, što je, kako je kazao, najvažnija stvar.


- Migdade, ja ti želim svako dobro, da za sve nas pobijediš, ako Bog da, u nedjelju, da se osjeti kako su se ti vjetrovi okrenuli i da nam pobjede u Vogošći, Bihaću i Srebreniku donesu vjetar u jedra i da zajedno sa našim prijateljima napravimo bolju BiH – zaključio je Izetbegović.

 

(FENA/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 139

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još