NESUGLASICE OKO VLASTI U FBIH

NES, SBiH i ZnG uputili zajedničko pismo SDP-u i 'Trojci': 'Spremni smo dati potpise koji se od nas traže, ali...'

Front03.02.23, 18:14h

NES, SBiH i ZnG uputili zajedničko pismo SDP-u i 'Trojci': 'Spremni smo dati potpise koji se od nas traže, ali...'
Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatramo potrebnim da usaglasimo i potpišemo Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH za mandatni period 2022.-2026. godine, u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - navodi se, između ostaloga, u pismu

 

 

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i (SBiH) i pokret Za nove generacije (ZnG) uputili su dopis SDP-u i "Trojci", u kome navode sljedeće:


Pozivajući se na potpisane Smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022.-2026. godine za nivo Federacije Bosne i Hercegovine izražavamo našu spremnost i predanost izvršavanju usaglašene obaveze da detaljno razradimo programske mjere, finaliziramo i potpišemo dokument Program mjera za mandatni period 2022.-2026.
godina, koji je preduslov formiranja izvršne vlasti.


Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica smatramo potrebnim da usaglasimo i potpišemo Sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022.-2026. godine, u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije
Bosne i Hercegovine.


Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici.


U procesu formiranja izvršne vlasti Federacije BiH zalažemo se za institucionalno djelovanje u okviru naših kapaciteta, bez upliva neimenovanih članova međunarodne zajednice. Cijeneći mogućnost zloupotrebe postojeće sistemske blokade za imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine očekujemo snažno zagovaranje poštivanja legitimiteta parlamentarne većine za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u skaldu s demokratskim načelima, pri tome djelujući zajednički, institucionalno i transparentno prema Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini koji ima obavezu da sistemski i trajno ukloni sve blokade funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine.


Također, od naših partnera očekujemo međusobno uvažavanje, bez jednostranih eliminacija pojedinih stranaka parlamentarne većine, kao i uvođenje novih, uz pridržavanje preuzetih obaveza u skladu s već potpisanim dokumentima – navodi se u pismu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još