ŠPEKULIRA SE I O PRODAJI KOMPANIJE

Da li je ovo razlog zašto Telemach od 1. marta diže cijene svojih usluga: Šolak mora prodavati imovinu da bi vratio dug?!

Biznis Klub03.02.23, 17:16h

Da li je ovo razlog zašto Telemach od 1. marta diže cijene svojih usluga: Šolak mora prodavati imovinu da bi vratio dug?!
Telemach ima poslovanje u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Podružnica u BiH, Telemach BH, je od 1. marta najavila povećanje cijena usluga

 

 

Slovenski poslovni časopis Finance špekulira o prodaji kablovskog operatera Telemach u tekstu pod naslovom "Šolakov United Group prodaje imovinu radi plaćanja duga: Na prodaji je i Telemach?"


United Group unajmio je banku Goldman Sachs za prodaju imovine kako bi povećao likvidnost i otplatio obveznice s kratkim rokovima dospjeća. To je učinjeno budući da se rokovi za otplatu duga sve više približavaju, prenosi Indikator.ba.


- Ako budemo uspješni u našoj monetizaciji, namjeravamo primijeniti neto novčane prihode od bilo koje monetizacije na otplatu naših dospijeća 2024. i 2025., uključujući naše holdinške zapise - naveo je United Group u izjavi koju je citirao Bloomberg.


Obveznice United Groupa od 525 miliona eura dospijevaju u julu 2024. godine.


Nedavno je jedana od tri najveće rejting agencije na svijetu Moodys smanjila kreditni rejting kompaniji Adria Midco, koja je osnivač kompanije United Media iz sastava United Groupa, u čijem je vlasništvu i informativni TV kanal N1.


Moodys u izvještaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije, i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12 do 24 mjeseca.


Ukupan dug United Groupa navodno premašuje četiri milijarde eura, dok je na kraju 2020. godine ukupni gubitak iznosio 73,6 miliona eura.


Telemach ima poslovanje u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, podsjeća Indikator.ba.


Podružnica u BiH, Telemach BH, je od 1. marta najavila povećanje cijena usluga.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još