predsjednik HDZ 1990

Ilija Cvitanović: 'Nećemo davati svoje potpise za novu vlast! Sudbina Osmorke je neizvjesna, želim joj sve najbolje'

Front03.02.23, 15:11h

Ilija Cvitanović: 'Nećemo davati svoje potpise za novu vlast! Sudbina Osmorke je neizvjesna, želim joj sve najbolje'
Mi u ovom trenutku nemamo taj koalicijski dogovor ni sa HDZ-om niti Osmorkom. Dakle, mi smo u potpunosti slobodni. Ponašat ćemo se u interesu BiH i svih njenih građana i naroda koji nas je birao - istaknuo je predsjednik HDZ-a 1990

 

 


Politička previranja i turbulencija unutar stranaka koje čine koaliciju “Osmorka” glavna su tema na političkoj sceni proteklih nekoliko dana.


Jedan od mogućih scenarija bio je da se koaliciji priključi i HDZ 1990 čime bi se relaksirali situacija u smislu da bi nekim strankama bilo teže uvjetovati svoju podršku zarad podrške novoj Vladi FBiH.


Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990 u razgovoru za Raport govorio je o problemima unutar ove koalicije, ali i očekivanjima od nove vlasti. Osvrnuo se i na novi saziv Vijeća ministara BiH.


Podsjetimo, problemi u Osmorci su krenuli od izlaska NES BiH i SBiH iz dogovora oko formiranja vlasti na državnom nivou. Kulminacija se desila prije nekoliko dana na glasanju za državne delegate. SDP je računao da će dobiti državnog delegata u Klub Bošnjaka, međutim SBiH-a je ugurao svog, dok je ZNG svog postavio u Klub Hrvata.


Ilija Cvitanović za Raport je kazao da je vrlo neizvjesna sudbina koalicije “Osmorka”.


- Ukoliko su svoj odnos gradili na povjerenju i uzajamnom poštivanju, sve će savladati. Mislim da je to jedini način da sačuvaju zajedništvo. Iako je uvijek u politici vrlo teško zadržati nekog zajedničkog imenitelja između toliko političkih subjekata. Ukoliko nisu krenuli na taj način, ne vjerujem da ima perspektivu i budućnost taj odnos. Vrlo brzo će sve vrijeme pokazati. Evidentno je da u javnost izlazi puno međusobnog nerazumijevanja, dalo bi se kazati i nepoštovanja. Vrlo im je neizvjesna sudbina. Mada, ja im želim sve najbolje - kazao je Cvitanović.


Međutim, nije puno optimističnije ni kada je riječ o koaliciji stranaka “Osmorke” i HDZ-a.


- Očekivao sam da ćemo u javnosti malo više vidjeti programa i stvari koje su bitne za sve nas. Postoji i tu na nivou BiH nekoliko stvari koje želim vidjeti. Želim vidjeti međusobno uvažavanje, dogovor. Ne želim davati podršku nečemu što dovodi do dalje podjele u društvu. Gdje dolazi do sukobljavanja, mržnje među narodima… Ne znam do kojeg nivoa je to došlo. Mi u ovom trenutku nemamo taj koalicijski dogovor ni sa HDZ-om niti Osmorkom. Dakle, mi smo u potpunosti slobodni. Ponašat ćemo se u interesu BiH i svih njenih građana i naroda koji nas je birao - istaknuo je.


Potom je dodao:


- Teško je to sve održati. Vidite koji su problemi i turbulencije unutar te koalicije. Dajemo im tih 100 dana, pa ćemo vidjeti efekte njihovog rada. Ne želim uopšte prejudicirati kako će završiti ta koalicija. Teško je to sve zajedno održati - smatra Cvitanović.


- HDZ 1990 je stranka koja dolazi iz hrvatskog naroda. I nikada nije bila niti će ikada biti dio selektivnih vlada na bilo kojoj razini. Nemamo politički dogovor niti smo dio bilo koje političke koalicije na razini Federacije. Nismo dio većine i nikakav potpis ne možemo davati nikome u ovom trenutku - izričit je bio lider ove partije, a o čemu je još govorio u intervjuu za Raport možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još