Nakon burne sjednice

Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji

Front03.02.23, 10:16h

Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji
"Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vodstva", prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu

 

 

Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u srbijanskom parlamentu gdje se u četvrtak raspravljalo o položaju Kosova.

 

"Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vodstva", prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu.

 

Sjednica, koja je prekinuta sinoć oko 21 sat, a bit će nastavljena danas u 11 sati, protekla je u žestokom verbalnom okršaju vladajućih i oporbe, a u jednom trenutku situacija je eskalirala i došlo je do naguravanja ispred govornice.

 

Oporbeni zastupnici, uz povike "Izdaja", "Kosovo je Srbija" i optužbe da je izdao Kosovo, prekinuli su Vučićevo izlaganje o prijedloga Europske unije za rješenje kosovskog pitanja.

 

Zanimljivo je kako zastupnici u srbijanskom parlamentu nisu dobili na uvid njemačko-francuski dokument o kojem su raspravljali, a u kojem se, kako špekuliraju mediji, od Beograda ne traži formalno priznanje neovisnosti Kosova, ali se traži da Srbija više ne koči ulazak Kosova u Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije.

 

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

 

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

 

Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još