OMER ČEVRA/ PARTNERSKO ŠIBICARENJE

Politiku 'hajmo se dogovoriti, pa ćemo ih slagati', Trojka na čelu sa SDP-om ne smije tolerirati! SBiH i NES nisu neophodni!

Front02.02.23, 16:17h

Politiku 'hajmo se dogovoriti, pa ćemo ih slagati', Trojka na čelu sa SDP-om ne smije tolerirati! SBiH i NES nisu neophodni!
Bošnjački šibicari iz Stranke za BiH i NES naprosto se nisu mogli odmaknuti od svoje geneze, od svog nezasitog DNK, od svojih izvornih pijačarskih temelja, pa su, uz pomoć zelenih oportunista Miletića i Marjanovića morali zakomplicirati precizno jasan sporazum među partnerima i na neki način dovesti formiranje vlasti u jednu manju neizvjesnost

 

 

Piše: Omer ČEVRA

 


Brutalna, nemilosrdna i svirepa borba koju SDA ispoljava da bi ostala na vlasti, možda je najbolji pokazatelj zašto se ova stranka, dok se malo sama ne provjetri i svoj ideološko-politički smjer ne reformiše, treba i mora ostaviti u opoziciji na federalnom i državnom nivou!


Iako je SDA uspjela kroz klasično kriminalno-koruptivno djelovanje da od 8 delegata u klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH dođe na 12, misleći da će na taj način biti apsolutno nezaobilazan faktor prilikom formiranja vlasti, ta želja im se ipak, kako sada stvari stoje, neće ostvariti.


Treba istaknuti da je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, kao lider opozicije i Trojke, pokazala ogroman nivo tolerancije i principijelnosti, čak dosta na svoju štetu, kako bi se pridržavali i uspješno održali koalicioni dogovor sa svojim političkim partnerima.


Isto tako, dogovor ne bi bio moguć da, pored pripadnika Trojke, u HDZ-u nisu pokazali jasno europsko opredjeljenje u ključnom geopolitičkom momentu za Bosnu i Hercegovinu.

 

Muratović je, rahmet mu duši,  na jedan dovitljiv način predložio svojim saradnicima iz SDA: A ljudi, šta mislite da mi njima kažemo da ćemo se dogovorit, pa ćemo ih slagat?


Samo se bošnjački šibicari iz Stranke za BiH i NES naprosto nisu mogli odmaknuti od svoje geneze, od svog nezasitog DNK, od svojih izvornih pijačarskih temelja, pa su, uz pomoć zelenih oportunista Miletića i Marjanovića morali zakomplicirati precizno jasan sporazum među partnerima i na neki način dovesti formiranje vlasti u jednu manju neizvjesnost!


Ima jedna anegdota o SDA-ovom Hasanu Muratoviću, rahmet mu duši, a koju mi je ispričao jedan učesnik tog sastanka. Nekada davno, kada su se vodili pregovori o formiranju vlasti, a SDA nije mogla da postigne dogovor sa svojim partnerima već neko duže vrijeme jer se zapelo na nekim funkcijama i projektima, Muratović je na jedan dovitljiv način predložio svojim saradnicima iz SDA: A ljudi, šta mislite da mi njima kažemo da ćemo se dogovorit, pa ćemo ih slagat?


Ta rečenica rahmetli Muratovića može se reći da predstavlja fundamentalni princip političkog djelovanja i filozofiju SDA stranke. Zbog toga je SDP ostao kratkih rukava u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, iako su kao druga najjača stranka u FBiH morali dobiti jedno mjesto... I ne stoje argumenti protiv predsjednika SDP-a Nermina Nikšića kako je zbog njega SDP “izvisio” u Domu naroda BiH! Vjerovati svojim partnerima sa kojima imaš sporazum, na žalost, pokazalo se kao preveliko očekivanje posebno kada na drugoj strani sjede pojedinci koji su učenici političke filozofije "hajmo se dogovoriti pa ćemo ih slagati"!

 

Ta rečenica rahmetli Muratovića može se reći da predstavlja fundamentalni princip političkog djelovanja i filozofiju SDA stranke. Zbog toga je SDP ostao kratkih rukava u Domu naroda Parlamenta BiH


Trojka uz Kasumovića i HDZ trenutno ima, bez NES-a i bez Efendićeve Stranke za BiH, većinu od 50 a možda čak 51 glas u Predstavničkom domu i još komotniju većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH! Prema dobro provjerenim informacijama, jedan zastupnik NES-a već je dogovorio da će u Predstavničkom domu podržati novu koaliciju predvođenu SDP-om, a špekulira se da se još jedan zastupnik NES-a suprotstavio neprincipijelnoj politici predsjednika ove stranke Nermina Ogreševića i navodno već vodi razgovore sa Trojkom vezano za podršku novom mandataru Nerminu Nikšiću, bez obzira prema kojem bloku NES odlučio ići u konačnici!  


Zbog ovih činjenica, SBiH i NES nisu uopšte neophodni za nivo Federacije BiH, te bi Trojka trebala dobro procijeniti da li sa njima nastaviti saradnju na tom nivou.


Pored toga, treba imati na umu da iza Efendića i priče o energetici stoje tajkuni iz najbližeg kruga Bakira Izetbegovića i pustiti takvog čovjeka u Vladu Federacije kao dio “reformske koalicije”, je nešto kao sam sebe inficirati opasnim virusom!


Jedno je ipak jasno i tu ne treba niko imati zablude. SDA će preko svog budućeg člana Predsjedništva FBiH Refika Lende odbiti mandatara kojeg predloži Trojka sa svojim partnerima, i bez neke vrste djelovanja OHR-a vlast u Federaciji se neće moći formirati, ukoliko u njoj ne budu SDA, SDP i HDZ.

 

SBiH i NES nisu uopšte neophodni za nivo Federacije BiH, te bi Trojka trebala dobro procijeniti da li sa njima nastaviti saradnju na tom nivou


U svakom slučaju, kako god se otpetljao ovaj čvor, izuzetno je važno da se pojavila politička orijentacija kod probosanskog faktora koja će se bazirati na dogovaranju oko stvari gdje postoji konsenzus, a ne na konfliktu oko stvari gdje konsenzus ne postoji! Činjenica da su Konakovića prorežimski mediji kao i pojedini političari iz SDA napali i optužili kako je navodno otišao u prvu službenu posjetu u Banju Luku (iako je neistina jer se radilo o stranačkoj posjeti), samo upućuje na SDA-ovu političku ograničenosti u kontekstu pogleda na Bosnu i Hercegovinu jer se time govori kako je Banja Luka neka strana država, a ne Bosna i Hercegovina!


Na kraju, zar ne smije ministar vanjskih poslova BiH otići u posjetu jednom bh. gradu, a da ga se ne optužuje za izdaju države?!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još