Tužilaštvo HNK

Potvrđena optužnica za visoku korupciju: Otkriveno o kojem slučaju je riječ

Hronika02.02.23, 15:50h

Potvrđena optužnica za visoku korupciju: Otkriveno o kojem slučaju je riječ
Tužiteljstvo je, također, predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu

 

 

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podiglo je optužnicu protiv Pere Stanića zvanog "Stari", (1937.), nastanjenog u Zenici, zbog osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo "zlouporaba položaja ili ovlasti" koju je 6. januara ove godine Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

 

Naime, optužnicom se Pero Stanić tereti da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, kao direktor društva "Elektrobosna" d.d. Jajce, prekoračio granice svoje službene ovlasti, pa tokom januara i februara 2011. godine, u Čapljini, kod notara N.M., prilikom prodaje nekretnina oštećenog društva, nije prethodno pribavio valjano odobrenje Nadzornog odbora društva, te je zaključio dva ugovora o prodaji nekretnina tog društva u Neumu prilažući krivotvorenu ispravu, odluku Nadzornog odbora.

 

Na taj način je, kako je navedeno, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 eura (195.583 KM) i time oštećenom društvu pričinio štetu u iznosu od 609.138 KM, na način da je 11. januara 2011. godine, u Čapljini, zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva s M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, osumnjičeni taj novac nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe. Tim Ugovorom su prodane izgrađene jedinice za odmor radnika - nekretnine u Neumu. 

 

On je zatim 2. februara 2011. godine zaključio Ugovor o prodaji imovine oštećenog društva s M. D., za iznos od 100.000 KM, a nakon što mu je M. D. neposredno prije zaključenja ugovora dao iznos od 50.000 eura, osumnjičeni ni taj novac nije položio na račun oštećenog društva već ga je zadržao za sebe. Tim ugovorom su prodane izgrađene Jedinice za odmor radnika - nekretnine u Neumu.

 

Tužiteljstvo je, također, predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od osumnjičenog u iznosu od 195.583 KM sukladno Zakonu, priopćeno je iz Tužiteljstva HNŽ-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!