dio programa obilježavanja 135. godine od osnivanja

Izložba 'Zaštita nasljeđa za izgradnju mira' otvorena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Kultura01.02.23, 20:58h

Izložba 'Zaštita nasljeđa za izgradnju mira' otvorena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu
Izvršni direktor Fondacije ALIPH Valéry Freland, u obraćanju zvanicama tokom otvorenja izložbe, izjavio je da njeni priređivači žele ojačati svijest o misiji zaštite raznolike i bogate kulturne baštine čak i u slučajevima sukoba ili nesigurnosti

 

 

 

Izložba „Zaštita nasljeđa za izgradnju mira“ Međunarodne alijanse za zaštitu nasljeđa u područjima sukoba ( ALIPH) otvorena je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao dio programa obilježavanja 135. godine od osnivanja ove znamenite bosanskohercegovačke muzejske ustanove.

 

Prema navodima Fondacije ALIPH, ova izložba fotografija govori o tome da je nasljeđe bilo i nastavlja biti kolateralna žrtva sukoba, a sve više meta ili oružje rata. Svjedoči i o tome kako zaštita nasljeđa u zemljama u sukobu ili u postkriznim situacijama može doprinijeti i buđenju nade, pokretanju interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, jačanju održivog ekonomskog i društvenog razvoja i izgradnji mira. I na kraju, svjedočeći ljepoti neke svjetske baštine, podsjeća na zajedničku pripadnost čovječanstvu.

 

Izvršni direktor Fondacije ALIPH Valéry Freland, u obraćanju zvanicama tokom otvorenja izložbe, izjavio je da njeni priređivači žele ojačati svijest o misiji zaštite raznolike i bogate kulturne baštine čak i u slučajevima sukoba ili nesigurnosti.

 

zemaljski-muzej-2

 

- Sretan sam što se ova izložba prikazuje ovdje, u Sarajevu, nekoliko mjeseci nakon svjetske promocije u Ženevi, gdje je u septembru prošle godine bila priređena na obalama Lemanskog jezera. Ovih 16 panela će nastaviti da putuju širom svijeta, sa izložbama u Meksiku, Monaku, Parizu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Drago mi je što smo se mogli okupiti danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine koji ALIPH s ponosom podržava od 2020. godine, da se pridružimo međunarodnom pokretu solidarnosti za potpunu obnovu Muzeja nakon oštećenja tokom rata i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine. Tokom naše ovonedjeljne posjete, imali smo priliku da vidimo renovirane depoe Muzeja u odjeljenjima za arheologiju, etnologiju i prirodne nauke. Naša saradnja sa Muzejom znači da se osjetljivi i drevni artefakti sada mogu sigurno čuvati - kazao je Freland.

 

Izrazio je zadovoljstvo što je donacija asocijacije ALIPH ohrabrila druge donatore, poput UNDP-a i Švedske, da dodatno podrže aktivnosti Zemaljskog muzeja BiH i čestitao što je prošle godine Muzej ponovno otvorio stalnu prahistorijsku postavku.

 

- Imali smo jutros priliku da se divimo nedavno premještenom 12 metara dugom čamcu iz 8. vijeka prije nove ere, pronađenom u Donjoj Dolini, te drugim jedinstvenim starinama iz muzejske zbirke - Frelandove su riječi.

 

Izložbu su pripremili NowHere Media i direktorica komunikacija ALIPH-a Sandra Bialystok.

 

Ova postavka nudi pogled na veličanstvena i jedinstvena mjesta, spomenike, muzeje, umjetnine i rukopise, oštećene ratovima ili ugrožene stalnim sukobima i tenzijama. U ova mjesta je uključena i Ukrajina, gdje je ALIPH već pomogao, uz podršku Evropske unije, Monaka i fondacije Getty, više od 345 muzeja i kulturnih institucija u zaštiti njihovih zbirki. Prikazuje također iračko, sirijsko, malijsko, nigerijsko, jemensko, libansko, armensko i afganistansko nasljeđe.

 

zemaljski-muzej-3

 

- Sve ovo nasljeđe je veličanstveno i naša je zajednička dužnost da ga zaštitimo i obnovimo. Nažalost, ovih nekoliko godina pokazalo nam je da takvo bezobzirno uništavanje nije iza nas već je još veliki razlog za brigu. Vidimo kako se kulturna baština i dalje pretvara u ratnu metu, čak i oružje rata, jer posegnuti za nasljeđem, znači napasti dušu naroda, njihovu historiju, njihovo sjećanje i ljudskost koju svi dijelimo. Istovremeno, čin zaštite i obnove baštine može doprinijeti izgradnji mira i održivom razvoju. Baš iz tog razloga je važno da žene i muškarci koji žive uz ovo nasljeđe i za njega, oni ljudi koji ga održavaju u životu, imaju sredstva da ga zaštite. To je ono što nastojimo raditi svaki dan u ALIPH-u - izjavio je Valéry Freland pozivajući se na riječi velikog pisca Dostojevskog: „Ljepota će spasiti svijet!“.

 

ALIPH, Međunarodna alijansa za zaštitu nasljeđa u područjima sukoba (International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas) glavni je globalni fond posvećen isključivo zaštiti nasljeđa u zonama sukoba i postkonfliktnom ambijentu.

 

Nastanak organizacije je odgovor na veliko uništavanje kulturnog nasljeđa, koje je počelo eskalirati posljednjih godina kao posljedica terorizma i rata na Bliskom istoku i u regiji Sahel.

 

ALIPH odabire, finansira i usmjerava projekte zaštite ili rehabilitacije spomenika, lokaliteta, muzeja, zbirki umjetnina ili rukopisa, bogomolja i nematerijalne baštine.

 

Kao javno-privatno partnerstvo, ova asocijacija od osnivanja ima sedam država članica – Kinu, Francusku, Kuvajt, Luksemburg, Maroko, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i tri privatna donatora - dr. Thomasa S. Kaplana, Fondaciju Gandur pour l'art i Fondaciju Andrew W. Mellon, dok je Švicarska zemlja domaćin.

 

Od tada su se druge fondacije i zemlje obavezale podržati ALIPH, uključujući Monako, Oman i Rumuniju. Nedavno su Evropska unija i Getty Trust podržali rad ALIPH-a u Ukrajini.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!