Suđenje počinje 7. februara

Optuženi Macan (ni)je prevaren? Advokat Tomić: 'Da smo znali, moj klijent ne bi usta otvorio'

Hronika31.01.23, 08:25h

Optuženi Macan (ni)je prevaren? Advokat Tomić: 'Da smo znali, moj klijent ne bi usta otvorio'
Sarajevske tužiteljice Aida Topalović i Šeila Heljić su navele da će im za saslušanje svjedoka i vještaka trebati 84 sata, dok će na izvođenje materijalnih dokaza potrošiti od šest do deset sati

 

 

Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca počet će 7. februara, a saslušanje svjedoka i vještaka će trajati 84 sata

 

Početak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, koji su optuženi za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, zakazan je 7. februara čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi. Ovako je, nakon održane statusne konferencije, jučer odlučilo Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović.


Sarajevske tužiteljice Aida Topalović i Šeila Heljić su navele da će im za saslušanje svjedoka i vještaka trebati 84 sata, dok će na izvođenje materijalnih dokaza potrošiti od šest do deset sati. Advokati optuženih su se Vijeću požalili da im nisu dostavljeni svi dokazi, naročito oni koji se odnose na podatke iz aplikacija Sky i Anom.

 

- Nama Tužilaštvo dostavlja samo one dokaze koje oni smatraju bitnim, pa nam od 300 podataka dostave njih nekoliko. Vade samo ono što oni žele, istakao je Senad Kreho, jedan od advokata optuženog Trifkovića. Tužiteljica Topalović je naglasila da se odbrani uskrate oni podaci koj se eventualno mogu odnositi na istrage Tužilaštva BiH, kao i predmete susjednih zemalja.

 

Vijeću se obratio i Macanov advokat Duško Tomić kazavši da su on i njegov klijent prevareni.


- Mi smo dali četiri izjave bez da smo znali za šta se tereti moj branjenik. Da smo znali, moj klijent ne bi usta otvorio, naglasio je Tomić.
 

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u policijskom automobilu. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije. 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još