ŠTA ĆE BITI SA NES-OM I SBIH

Haos na pomolu: Šta ustvari znači današnja najava SDP-a i nalog koji je poslan lokalnim centralama?

Front30.01.23, 17:33h

Haos na pomolu: Šta ustvari znači današnja najava SDP-a i nalog koji je poslan lokalnim centralama?
Semiru Efendiću nije ambicija da bude federalni ministar ili kantonalni premijer. Ali jeste da ostane načelnik Novog Grada. Navodno je bio dogovor da Trojka na lokalnim izborima podrži njega. I taj dogovor bi mogao biti upitan

 

 


Vojin Mijatović danas je objavio samo dio zaključaka koje je SDP usvojio na sjednici.


I čini se da je sama najava SDP-a već izazvala haos u onome što je preostalo od Osmorke.


Naime, Mijatović je kazao da je prvi zaključak bio taj da se kantonalnim organizacijama SDP-a daje nalog da od sutra ujutro krenu u pregovore o formiranju kantonalnih vlada.


Ali, sa svim strankama što znači i sa SDA.

 


No, Mijatović je kazao da je fokus na tri kantona – Sarajevski, Unsko-sanski i Tuzlanski.


I to nije nimalo slučajno, piše Raport. Evo o čemu se radi...


Šta se krije iza ove najave


Pokret Za nove generacije isključen je iz Osmorke. To je demonstracija osvete SDP-a zbog glasanja Damira Marjanovića u Domu naroda FBiH. On je u taj parlamentarni dom ušao glasovima SDP-a i NiP-a i trebao je podržati kandidata SDP. Izradio je.


Bez ZNG-a moguće je formirati Vladu Kantona Sarajevo, gdje je Marjanović očekivao neke pozicije. U trenutnom sastavu Marjanović ima i više nego što mu realno pripada.


Ovaj pokret nema zastupnike u Parlamentu FBiH i tu je potpuno nevažan.


Situacija sa NES-om i SBiH-om je nešto drugačija.


Krenimo od NES-a.


NES ima najveću bazu u Unsko-sanskom kantonu. I tu se nada da će ponovo imati svoju vladu koju su i do sada vodili zajedno sa SDP-om.


Ova stranka koju vodi Nermin Ogrešević ne može napraviti vlast bez SDP-a, a sa SDA niti žele niti mogu. Razlog je taj što je NES nastao iz SDA i bilo kakvo koaliranje bi im uzelo svrhu postojanja.


Ukoliko bi SDP krenuo u formiranje vlasti sa nekim drugim strankama, uključujući SDA, NES bi ispao iz svih kombinacija. I to bi bio ozbiljan problem sa ovu stranku.


NES ima na federalnom nivou pet zastupnika i mogu biti važna karika za stabilnost vlasti.


Efendić moli Trojku da nemaju protukandidata za načelnika


I sad SDP očito koristi kantonalni nivo kao polugu za discipliniranje NES-a. I prema Raportovim informacijama, najava SDP-a da bi mogao koalirati i sa SDA u USK, izazvala je paniku unutar NES-a.


Slično je i sa Strankom za BiH.


Semiru Efendiću nije ambicija da bude federalni ministar ili kantonalni premijer. Ali jeste da ostane načelnik Novog Grada. Navodno je bio dogovor da Trojka na lokalnim izborima podrži njega. I taj dogovor bi mogao biti upitan.


S druge strane, Efendić se nada ozbiljnom dijelu kolača u Kantonu Sarajevo za svoju stranku.


Sa pet mandata u Skupštini KS Efendić traži priličan broj ministara i direktora. Trojka u KS može i bez Efendića praviti vlast. Zato se SBiH iz tih pregovora može izbaciti.


SBiH ima dvojicu zastupnika u Tuzlanskom kantonu, od kojih se ogradio jer su ušli sa SDA u vlast. Međutim, mnogi smatraju da je Efendić to prećutno podržao.


Ako bi SDP i tu pokrenuo pregovore, pa i sa SDA, SBiH bi i u potpunosti ispao iz priče, zaključuje Raport.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još