DA LI ĆE BITI NARUŠENA KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU

Sprema se velika akvizicija u regionu: Hoće li Mercator preuzeti lanac od 69 trgovina?

Biznis Klub27.01.23, 20:37h

Sprema se velika akvizicija u regionu: Hoće li Mercator preuzeti lanac od 69 trgovina?
Da li bi kupovinom “Franca” marketa, Merkator CG narušio konkurenciju i stvorio dominantan položaj, AZK bi trebalo da utvrdi, između ostalog, na osnovu stanja i položaja na tržištu

 

 

 

Kompanija Merkator Crna Gora, u okviru koje posluju marketi Idea, podnijela je Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) zahtjev za odobrenje da kupe “Franca markete”.


To je Agencija objavila u Službenom listu gdje se navodi da se predložena koncentracija odnosi na sticanje kontrole nad prodavnicama “Franca” marketa, prenosi crnogorski portal Pobjeda.


O ovome je bilo govora još prije godinu, ali nijedna ni druga kompanija tada to zvanično nisu potvrdile. Iz “France” su tada negirali da su marketi prodati Merkatoru, dodajući da im imponuje pažnja investitora.


Da se i dalje još ništa konkretno nije desilo, kazao je Pobjedi Sead Franca, koji je potvrdio da interesovanje Merkatora za njihove prodavnice postoji zbog čega su i tražili od AZK mišljenje.


– Ugovor nije potpisan niti je sprovedena ijedna konkretna radnja. Ukoliko AZK to ne odobri, od prodaje ne može biti ništa. Čak i ako odobri, to i dalje ništa ne znači, jer još nije bilo nikakvih konkretnih dogovora. Ono što je sigurno, to ne bi bila akvizicija, već eventualno integracija koja bi podrazumijevala podijeljene uloge, ali je to sve pitanje dogovora da li će od toga išta biti kazao je Franca.


U okviru “France” posluje 69 marketa u gotovo svim opštinama, a najviše ih je u Podgorici 13, u Budvi osam, a u Bijelom Polju sedam. Ova kompanija osnovana je u sklopu mesne industrije Meso promet koja je započela rad 1990. godine. Kompanija Merkator-CGje od aprila 2021. godine dio maloprodajne mreže Fortenova grupe koja ima 88,1 odsto vlasništva Merkatora. Prema podacima sa njihovog sajta, Merkator CG ima preko 1.600 zaposlenih u 19 crnogorskih opština u 129 prodavnica.


Zakon


Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, koncentracija, između ostalog, podrazumijeva spajanje dva ili više nezavisnih učesnika na tržištu, njihovo udruživanje u osnivanju novog ili sticanje zajedničke kontrole nad postojećim učesnikom. Zakon brani koncentracije kojima se stvara novi ili jača dominantan položaj jednog ili više učesnika, koji može narušavati konkurenciju, osim ako dokažu da će to biti u korist potrošača i da će efekti biti značajniji od negativnih efekata stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.


AZK je dužna da u Službenom listu objavi podatke iz zahtjeva za izdavanje odobrenja za sprovođenje koncentracije sa podacima učesnika, prirodom koncentracije i privrednom sektoru u kojem se planira. Uslov za podnošenje zahtjeva jeste da zajednički ukupni godišnji prihod na teritoriji Crne Gore prelazi pet miliona eura, odnosno 20 miliona na svjetskom tržištu ako je najmanje jedan od učesnika koncentracije ostvario milion eura prihoda na teritoriji Crne Gore.


Da li bi kupovinom “Franca” marketa, Merkator CG narušio konkurenciju i stvorio dominantan položaj, AZK bi trebalo da utvrdi, između ostalog, na osnovu stanja i položaja na tržištu, njihove ekonomske i finansijske moći, konkurencije, kretanja tehničkog i ekonomskog razvoja te interesa potrošača. Za odluke po tom zahtjevu rokovi se kreću između 105 i 130 radnih dana od podnošenja zahtjeva, u zavisnosti od konkretne situacije, prenijela je Pobjeda.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!