na današnjoj sjednici

Zastupnica Sebija Izetbegović prvi put se oglasila u Skupštini KS: Evo šta je pitala

Front27.01.23, 10:21h

Zastupnica Sebija Izetbegović prvi put se oglasila u Skupštini KS: Evo šta je pitala
Prvo pitanje je prema Vladi KS - započela je svoje izlaganje Izetbegović

 

 

Zastupnica u Skupštini KS Sebija Izetbegović na današnjoj sjednici postavila je prva pitanja i inicijative - piše Raport.

 

S obzirom na to da je i direktorica KCUS-a, što je u sukobu interesa, ona se svakako interesira za zdravstvo i zapošljavanje na KCUS-u.

 

“Prvo pitanje je prema Vladi KS. Nedavno sam uputila i pisanu inicijativu i zahtjev da nam odgovorite na desetine zahtjeva za prijem nedostajućeg kadra KCUS-a. Biološko zanavljanje kadra je neophodno. Neki odlaze u penziju, neki umiru ili odlaze u zemlje okruženje.

 

Međutim od vas nema odgovora niti nam dajete mogućnost da zaposlimo mlade kadrove i specijaliste”, navela je Izetbegović.

 

Drugo pitanje postavila je vezano za famozni put pacijenta.

 

“Zbog čega nikad nije uspostavljen put pacijenta? Jer pacijenti ne znaju kako da se jednostavno kreću kroz zdravstveni sistem. Zahtijevamo hitan odgovor ministarstva”, istakla je ona.


Na kraju je pročitala inicijativu.

 

“Ministarstvo zdravlja da dostavi elaborat o trenutnom stanju zdravstvenih ustanova u KS, nacrt razvoja zdravstva, snimak svih zdravstvenih ustanova s kadrovima i uputu o tome za šta i koju djelatnost su registrirane. Zahtijevam da se dostavi spisak zaposlenika koji se finansiraju iz budžeta, a istovremeno rade i privatno. Želimo usporediti kolike su liste čekanja u ustanovama u kojim zaposlenici poslijepodne rade u svojim privatnim klinikama”, navela je Izetbegović.

 

Sebija Izetbegović se u Skupštini KS preko ovih pitanja želi obračunati s Ministrom zdravstva Harisom Vranićem. On je inače nedavno usvojio pravilnik po kojem se list čekanja drastično smanjuju, a što će utjecati na finansiranje KCUS-a. Također, Vranić je javno govorio o masovnom odlasku ljekara s KCUS-a od kada je Izetbegović direktorica.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 141

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još