film koji je osvojio svijet

Tri nominacije za Oscara za 'Trougao tuge' Rubena Östlunda

Kultura24.01.23, 17:03h

Tri nominacije za Oscara za 'Trougao tuge' Rubena Östlunda
Ruben Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducenata ovog filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva

 

 

Film “Trougao tuge” Rubena Östlunda nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju, saopćila je Press služba Sarajevo Film Festivala.

 

Ruben Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022.), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodišnji Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducenata ovog filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva.

 

Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta.

 

“Trougao tuge” je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, osvojio je četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić. Ima i tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij - Ruben Östlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i za casting. Za nagrade Zlatni globus je imao dvije nominacije: za najbolji film: drama ili komedija i za najbolju sporednu glumicu (Dolly de Leon).

 

Humorna drama “Trougao tuge” je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice, saopćeno je.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!