SUDBINA NEKADAŠNJEG REGIONALNOG GIGANTA

Pojavio se kupac za Hidrogradnju: Strani investitor javio se na oglas, mora uplatiti 88 miliona KM do 20. februara

Biznis Klub24.01.23, 14:16h

Pojavio se kupac za Hidrogradnju: Strani investitor javio se na oglas, mora uplatiti 88 miliona KM do 20. februara
Posljednjih nekoliko godina bezuspješno se pokušavalo prodati nepokretnu i pokretnu imovinu kao i druga prava koja ima privredno društvo Hidrogradnja u zemlji i inostranstvu

 


Načinjen je prvi, važan korak kada je u pitanju rješavanje sudbine nekadašnjeg regionalnog građevinskog giganta, sarajevske kompanije Hidrogradnja, potvrdio je za Faktor Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća.


- Na posljednji oglas o prodaji raspisan u decembru prošle godine javio se inostrani kupac, švicarsko-hrvatska kombinacija, tako da kažem. Oni su uplatili novac za obavezno osiguranje u iznosu nešto većem od 200.000 KM - kaže Fazlagić.


Ipak, stečajni upravnik je oprezan.


- Dužni su uplatiti do 20. februara kompletan iznos, znači 88 mil KM, koliko iznosi početna cijena od koje ne odustajemo. U suprotnom, prema važećim zakonskim propisima, ostat će bez uplaćenog osiguranja. Sačekajmo kako će se razvijati situacija, nadam se da će posao o prodaji konačno biti završen. Dok ne vidimo novac, ne možemo govoriti da je posao dogovoren. To je sve što vam mogu reći u ovom trenutku - istakao je Fazlagić.


Posljednjih nekoliko godina bezuspješno se pokušavalo prodati nepokretnu i pokretnu imovinu kao i druga prava koja ima privredno društvo Hidrogradnja u zemlji i inostranstvu.


Podsjetimo, od eventualne prodaje namirili bi se povjerioci, povezao bi se radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima i kompanija bi tako na određeni način konačno stala na zdrave noge.


Hidrogradnja je prije rata imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji... Bila je među najvećim kompanijama tadašnje Jugoslavije.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!