opet drama na terenu

Kakvo ludilo u Kataru: Fantastična Hrvatska na penale izbacila Brazil i plasirala se u polufinale!

Sport09.12.22, 18:50h

Kakvo ludilo u Kataru: Fantastična Hrvatska na penale izbacila Brazil i plasirala se u polufinale!
Hrvati su bili uspješniji u raspucavanju sa bijele tačke i prva su reprezentacija koja se plasirala u polufinale Mundijala

 

 

Nogometna selekcija Hrvatske senzacionalno je nakon jedanaesteraca savladala favorizovani Brazil s 4:2, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru.

 

Početkom susreta obje selekcije su igrale oprezno, a Hrvatska je pokazala da favorizovani Brazilci u ovom susretu neće imati lak posao. Hrvatska je igrala visoko i nije dozvoljavala protivniku da razvije svoju igru. Igralo se pretežno na sredini terena, koju je kontrolisao hrvatski vezni red, ali većih prilika nije bilo.

 

Drugo poluvrijeme donijelo je dosta drugačiji odnos snaga na terenu. Kako je vrijeme proticalo, Brazil je intenzivirao svoje napade. Hrvatska je u drugom poluvremenu uglavnom branila svoj gol, a nekoliko odličnih prilika južnoameričke selekcije zaustavio je odlični hrvatski golman Livaković, koji je odbranio nekoliko odličnih prilika protivničke ekipe.

 

Nakon početnog pritiska, Hrvatska je uspjela usporiti igru i kreirati nekoliko dobrih akcija na protivničkom dijelu terena. Brazil je prijetio preko Neymara u 55. minutu čiji udarac brani Livaković, a zatim preko Paquete 11 minuta kasnije, međutim hrvatski golman je ponovo bio na visini zadatka.

 

Livaković je istim igračima odbranio dobre prilike u 76. i 80. minutu susreta. U završnici regularnog dijela susreta Hrvatska je također pokušala doći do pogotka koji bi ju odveo u polufinale SP-a, ali bez mnogo uspjeha.

 

Uslijedili su produžeci u kojima je preslikana igra iz regularnog dijela susreta. Brazil je želio postići gol koji bi mu vjerovatno donio plasman u narednu fazu takmičenja, dok su se Hrvati uglavnom trudili da uspore igru i spriječe protivnika u njegovim nastojanjjima. Brazil je dominirao u posjedu i kontroli lopte, pokušavao je kretkim dodavanjima, ali i ubačajima sa krilnih pozicija, međutim nije imao uspjeha protiv zgusnute odbrane viceprvaka svijeta.

 

U 103. minutu Hrvatska je imala jednu od najboljih prilika za gol, nakon što je Petković odlično probio brazilsku odbranu, dodao Brozoviću čiji udarac odlazi visoko preko gola Brazila.

 

U prvom minutu nadoknade prvog produžetka Brazil dolazi do pogotka. Nakon odlične akcije i dva dupla pasa sa saigračima, Neymar je uspio predriblati i večeras odličnog Livakovića i poslati loptu u mrežu Hrvatske.

 

Nakon što su primili pogodak, Hrvati su u drugom poluvremenu krenuli po izjednačenje. Iako su Brazilci prijetili kontranapadima i nastojali kontrolisati loptu, Hrvatska iz prvog ozbiljnog napada dolazi do izjednačenja. Naime, nakon što su pritivniku oduzeli loptu na sredini terena, Hrvatska nakon odlične akcije dolazi do gola, a strijelac je bio Bruno Petković.

 

Promjene rezultata nije bilo pa je pobjednika ovog meča odlučila lutrija jedanaesteraca. Za Hrvatsku su pogodili Vlašić, Majer, Modrić i Oršić. Udarac Rodryga odbranio je Livaković, precizni su bili Casemiro, koji je pogodio iako je hrvatski golman bio blizu da odbrani njegov udarac, Pedro je također pogodio, a potom Marquinhos pogađa stativu i Hrvatska senzacionalno prolazi u polufinale SP-a.

 

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 115

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još