SPREMA SE ŠIROKA KOALICIJA

Koje stranke će SDA pozvati u formiranje vlasti u Federaciji BiH? Oglasili se zvaničnim saopćenjem...

Front08.12.22, 14:14h

Koje stranke će SDA pozvati u formiranje vlasti u Federaciji BiH? Oglasili se zvaničnim saopćenjem...
Iz SDA Ističu da je okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH dovršen izborni proces, i da su se time stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH

 

 

Stranka demokratske akcije saopćila je da će kao jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

 


Ističu da je okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH dovršen izborni proces, i da su se time stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.


- SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača. Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima. Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku - saopćeno je iz SDA.


Naredni mandat bi, kako navode, u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana - navodi se u saopćenju.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 117

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još