Djeluje u mozgu

Poznati lijek protiv kašlja povlači se s tržišta zbog opasnosti

Hronika07.12.22, 16:08h

Poznati lijek protiv kašlja povlači se s tržišta zbog opasnosti
Ovaj lijek se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja kod odraslih i djece

 

 

Vijeće za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) završilo je ocjenu lijekova s djelatnom tvari folkodin.

 

Ovaj lijek se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja kod odraslih i djece, te je preporučilo ukidanje odobrenja za stavljanje u promet u Evropskoj uniji (EU) za navedene lijekove.

 

Ovaj opoidni lijek se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. 

 

Djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje.

 

Folkodin se primjenjuje od 1950-ih godina kao lijek koji potiskuje kašalj te je nacionalno odobren u sedam država članica EU-a, piše Slobodna Dalmacija. 

 

U Republici Hrvatskoj folkodin je dostupan u Pholcodin Alkaloid 10 mg tvrdim kapsulama.

 

Tokom ovog postupka, stručnjaci su ocijenili sve dostupne dokaze, uključujući konačne rezultate iz ispitivanja ALPHO1, podatke o sigurnosti ovih lijekova nakon njihovog stavljanja u promet te informacije zaprimljene od trećih strana, poput zdravstvenih radnika. Dostupni podaci pokazali su da je primjena folkodina u razdoblju do 12 mjeseci prije opće anestezije provedene uz neuromuskularne blokatore rizični faktor za razvoj anafilaktičke reakcije (nagla, teška i životno ugrožavajuća alergijska reakcija) na neuromuskularne blokatore. 


Budući da nije bilo moguće identificirati učinkovite mjere za minimizaciju navedenog rizika, niti identificirati skupinu bolesnika za koju prednosti primjene folkodina nadmašuju njegove rizike, EMA je preporučila da se lijekovi koji sadrže folkodin povuku iz prometa u EU-u te više ne budu dostupni na tržištu.

 

Zdravstveni radnici trebaju razmotriti prikladne terapijske alternative i savjetovati bolesnicima da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!